Έξυπνες γωνιές για τα παιδιά

Τα παιδιά έχουν έντονη φαντασία και αναπτυγμένη σκέψη, στοιχεία τα οποία εξωτερικεύουν και εκφράζουν μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση. Το παιχνίδι μπορεί κάλλιστα να έχει και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Οι γονείς μπορούν με ευκολία να δημιουργήσουν γωνιές μέσα στο σπίτι, οι οποίες μπορούν να ανανεώνονται και να αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Με λίγη φαντασία και πολύ μεράκι, θα δημιουργήσουν ζεστές γωνιές ώστε να παίζουν τα παιδάκια.
Μία γωνιά μπορεί να είναι αυτή της μουσικής. Η μουσική ηρεμεί τα παιδιά και τα διασκεδάζει. Επιπλέον η μουσική ενισχύει την ευφυϊα και βοηθάει τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών. Μπορείτε στο παιδικό δωμάτιο να βάλετε ένα cd player και πολλά cd με νανουρίσματα, παιδικά τραγούδια και χορευτική μουσική. Άλλες φορές θα ηρεμεί το παιδί και άλλες θα χορεύει και θα διασκεδάζει. Κατά συνέπεια θα φεύγει το στρες και θα κοιμάται ευκολότερα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια συλλογή με απλά κρουστά, τύμπανα, ντέφι και ξυλόφωνο. Έτσι θα μπορεί να παίζει και να ακούει ήχους. Η μουσική ενισχύει και τους οικογενειακούς δεσμούς. Μην ξεχνάτε να βάλετε τα μουσικά όργανα σε ένα όμορφο κουτί ώστε να ξέρει το παιδάκι πότε να παίζει και πότε να διαβάζει ή να κοιμάται. Μία ακόμη γωνιά για ψυχαγωγία είναι αυτή με τα τουβλάκια. Τα παιδιά θα μάθουν να παίζουν αλλά και να κάνουν ευρηματικές κατασκευές. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύεται η φαντασία και οι δεξιότητες των μικρών σας παιδιών. Μπορείτε να τοποθετήσετε τα τουβλάκια ανά χρώμα και υλικό και να ρωτάτε τα παιδάκια σας τι έχουν δημιουργήσει. Τα τουβλάκια οξύνουν το πνεύμα και είναι μία αφορμή να αποκτήσει ένα παιδάκι μαθηματικό μυαλό.
Μία ακόμη γωνιά είναι αυτή του βιβλίου. Δημιουργήστε μία παιδική, χαμηλή βιβλιοθήκη ώστε να διαβάζετε με τα παιδιά σας βιβλία και παραμυθάκια. Ανάλογα με την ηλικία του μικρού σας παιδιού αγοράστε τα ανάλογα βιβλία. Τα παιδιά που διαβάζουν από μικρή ηλικία έχουν ανεπτυγμένο λόγο και καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Μην ξεχνάτε και τη θεατρική γωνιά, με κάποιο κουκλοθέατρο με μαριονέτες ή απλά με στολές και αξεσουάρ ώστε να παίζει το παιδάκι σας και να κάνει αναπαράσταση καταστάσεων. Έτσι το παιδάκι σας θα αναπτύσσει τη φαντασία του και θα εκφράζει τα συναισθήματά του. Μία ακόμη γωνιά για παιχνίδι είναι αυτή της τέχνης. Εφοδιαστείτε με νερομπογιές, κηρομπογιές, μαρκαδόρους, πινέλα, χαρτόνια και αυτοκόλλητα. Στρώστε έναν πλαστικό τάπητα ή ένα παλιό χαλάκι και αφήστε το παιδί να μεγαλουργήσει. Επίσης μπορείτε να τοποθετήσετε στο παιδικό δωμάτιο ένα χαμηλό τραπεζάκι και χρωματιστά καθίσματα. Φροντίστε να φοράει το παιδάκι σας παλιά ρούχα ώστε να μπορεί να παίξει και να ζωγραφίσει χωρίς το φόβο να λερωθεί. Διαφορετικά, εφοδιαστείτε με μία ποδιά ώστε να ζωγραφίζει άφοβα. Μην ξεχνάτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας και δείχνετε τον ενθουσιασμό σας όταν κάνει μία ζωγραφιά.
Όταν υπάρχει διάθεση και φαντασία το παιδικό δωμάτιο μπορεί να γίνει ένα εργαστήρι τέχνης, μελέτης, ψυχαγωγίας και χαράς και γιατί όχι να γίνουν και οι γονείς "μικρά" παιδιά.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Έξυπνες γωνιές για τα παιδιά"

 • Συμβουλές για ένα υγιεινό δωμάτιο

  Η διαμόρφωση και η διακόσμηση ενός παιδικού δωματίου απαιτεί φαντασία, διάθεση, αγάπη αλλά είναι καλό να επιλέξετε τα σωστά έπιπλα και τα σωστά υλικά ώστε να είναι φιλικά προς το παιδάκι σας. Έτσι θα καταφέρετε να φτιάξετε ένα υγιεινό δωμάτιο. Επίσης το παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι ασφαλές για το παιδί σας.

 • Ιδέες διακόσμησης για παιδικό δωμάτιο

  Τα παιδιά αγαπούν το παιχνίδι και νιώθουν ασφάλεια σε έναν όμορφο και ζεστό χώρο. Στο παιδικό δωμάτιο το παιδί περνάει πολύ χρόνο, διαβάζει, παίζει και κοιμάται. Είναι καλό να δώσετε σημασία στη διακόσμηση ώστε το παιδί να νιώθει όμορφα στο χώρο του.

 • Παιδικό δωμάτιο για δύο κοριτσάκια

  Αν στην οικογένεια υπάρχουν δύο κοριτσάκια και δεν υπάρχει χώρος στο σπίτι για δύο ξεχωριστά δωμάτια, μπορείτε να φτιάξετε ένα παιδικό δωμάτιο και για τις δύο. Η καλύτερη επιλογή είναι να αγοράσετε δύο κρεβάτια και να τα βάλετε το ένα δίπλα στο άλλο.

 • Ασφάλεια στο παιδικό δωμάτιο

  Το παιδικό δωμάτιο είναι ένας χώρος που κοιμάται, παίζει και μεγαλώνει το μωράκι. Όταν οι γονείς "φτιάχνουν" το παιδικό δωμάτιο πρέπει να διασφαλίσουν την ασφάλεια του χώρου για το παιδάκι τους. Τα παιδιά είναι υπερκινητικά και εξερευνούν το χώρο του παιδικού δωματίου τους.

 • Διακόσμηση παιδικού δωματίου

  Η διακόσμηση του παιδικού δωματίου είναι πολύ σημαντική από τη γέννηση του παιδιού μέχρι την εφηβεία του. Το παιδικό δωμάτιο πρέπει να παρέχει ασφάλεια και δημιουργική διάθεση στο παιδί. Είναι ο χώρος που ξεκουράζεται, που παίζει, που ηρεμεί και που κοιμάται.