Αρραβώνας - Κάποια έθιμα

Ο αρραβώνας αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης. Ο αρραβώνας ως θεσμός τείνει να εξαφανιστεί αλλά πολλά ζευγάρια επιλέγουν να αρραβωνιαστούν πριν από το γάμο. Στη σημερινή εποχή, ο αρραβώνας είναι ένας τρόπος να γνωριστούν οι δύο οικογένειες των μελλόνυμφων. Επίσης αποτελεί μία αφορμή για γλέντι και διασκέδαση.
Πολλά είναι τα έθιμα που λαμβάνουν χώρα σε έναν αρραβώνα. Στον παραδοσιακό αρραβώνα, η διαδικασία γίνεται στο σπίτι της νύφης. Πολλά είναι τα ζευγάρια που επιλέγουν να αρραβωνιαστούν σε κάποιο κέντρο ή σε κάποιο εστιατόριο. Συνήθως ο αρραβώνας δίνει χαρά στην οικογένεια του ζευγαριού.
Για όσους ακολουθούν την παράδοση, στο τραπέζι του αρραβώνα παρεβρίσκονται όλοι οι συγγενείς πρώτου βαθμού του ζευγαριού, ο κουμπάρος και αν θέλετε και κάποιοι φίλοι σας. Το τραπέζι είναι στρωμένο και έτοιμο για το γεύμα και το ποτό, που θα ακολουθήσει. Σε κάποιο σημείο του χώρου, σε ένα λευκό τραπεζομάντηλο, υπάρχουν σε έναν καλαίσθητο δίσκο κουφέτα και ένα εικόνισμα. Κάποιοι επιλέγουν ο παπάς να ευλογήσει τον αρραβώνα. Σήμερα οι περισσότεροι δεν τηρούν αυτό το έθιμο. Ο γαμπρός θα φέρει λουλούδια, τούρτα και τις βέρες, τις οποίες θα τοποθετήσει δίπλα στα κουφέτα. Στη συνέχεια ο κουμπάρος θα περάσει στο αριστερό χέρι, στο παράμεσο δάχτυλο των μελλόνυμφων, τις βέρες. Ένα ακόμη έθιμο είναι η ανταλλαγή δώρων. Στη νύφη δωρίζουν κοσμήματα από χρυσό ή λευκόχρυσο και στο γαμπρό ρολόι και σταυρό. Η πεθερά δωρίζει νυχτικό και εσώρουχα. Μπορείτε αν θέλετε να έχετε και μπομπονιέρες μαζί με κάποιο αντικείμενο/δώρο, τα οποία θα δώσετε ενδεικτικά στους συγγενείς και στους φίλους σας. Αφού φάτε όλοι μαζί, θα κόψετε την τούρτα και μετά μπορείτε να γλεντήσετε με την ψυχή σας.
Ακολουθούν οι ευχές και τις επόμενες μέρες η νύφη συνήθως αγχώνεται για τα επόμενα βήματα, την προετοιμασία του γάμου, το νυφικό της, το χτένισμα κτλ. Απολαύστε τον αρραβώνα σας γιατί προμηνύει το γάμο, που θα ακολουθήσει.
Η ώρα η καλή :)

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Αρραβώνας - Κάποια έθιμα"

 • Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα

  Στην εκκλησία κατά τη διάρκεια της τελετής του γάμου, υπάρχουν στιγμές που είναι πιο χαλαρές για το ζευγάρι και για τους προσκεκλημένους. Σε έναν θρησκευτικό γάμο κατά τη διάρκεια της τελετής ακούγεται η φράση: "Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα". Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ο γαμπρός πατάει το πόδι της νύφης.

 • Προετοιμασία γάμου

  Ο γάμος είναι μία διαδικασία η οποία κάνει ευτυχισμένους δύο ανθρώπους. Η προετοιμασία του γάμου απαιτεί σωστό προγραμματισμό και οργάνωση. Συνήθως οι γυναίκες είναι αυτές που κάνουν τις περισσότερες προετοιμασίες.

 • Η τέλεια βάπτιση

  Άπειρα φαντάζουν όσα πρέπει να σκεφτούν και να οργανώσουν οι γονείς του νεοφώτιστου για να είναι όλα τέλεια κατά τη διάρκεια της τελετής της βάπτισης. Αν όμως οργανωθείτε και τα κάνετε με αγάπη θα καταφέρετε να οργανώσετε μία όμορφη βάπτιση και να ικανοποιήσετε, τόσο το μωρό σας, όσο και τους καλεσμένους σας.

 • Πρωτότυπα γαμήλια δώρα

  Τα γαμήλια δώρα αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης αλλά αποτελούν και ένα δείγμα αγάπης και εκτίμησης για το μελλόνυμφο ζευγάρι. Τα γαμήλια δώρα τα προσφέρουν οι συγγενείς, οι φίλοι και οι καλεσμένοι του ζευγαριού για να ευχηθούν και να ευχαριστήσουν τους μελλόνυμφους.

 • Μακεδονικός γάμος

  Κάθε τόπος έχει τα δικά του έθιμα και σε κάθε τόπο ο παραδοσιακός γάμος είναι διαφορετικός. Στη Μακεδονία ο παραδοσιακός γάμος έχει πληθώρα εθίμων, τα οποία διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Κάποια έθιμα ενός μακεδονικού γάμου, τα οποία διασώθηκαν μέσα από το χρόνο, είναι τα εξής: