Γιατί το μωρό ξυπνάει τη νύχτα;

Οι περισσότερες μανούλες παραπονιούνται ότι το μωράκι τους ξυπνάει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης πολλά μωρά ξυπνάνε πολύ νωρίς το πρωί. Οι μανούλες κουράζονται σωματικά και αγχώνονται πολύ με τη συνεχόμενη γκρίνια του μωρού, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ρωτώντας πολλές μανούλες, οι λόγοι που μπορεί να ξυπνάει ένα μωρό είναι δεκάδες: Ένας κωλικός, ένας πονόδοντος, ένας εφιάλτης, μία δυσπεψία, από πείνα, επειδή πρέπει να το αλλάξετε, επειδή βαριέται, επειδή έχει φαγούρα, επειδή νιώθει ένταση, επειδή ζεσταίνεται και πάει λέγοντας. Απλά είστε μανούλες και περνάτε όσα και οι υπόλοιπες μανούλες.
Πολλά μωρά ξυπνάνε γιατί ζεσταίνονται ή κρυώνουν. Δείτε αν το μωρό σας είναι ιδρωμένο κι αν είναι αλλάξτε το. Μπορεί το μωρό σας να χρειάζεται άλλαγμα της πάνας γι αυτό να είναι ανήσυχο και να γκρινιάζει. Πολλά μωράκια ξυπνούν μέσα στη νύχτα επειδή πεινάνε ή διψάνε. Καλό θα ήταν να μην ταϊσετε το μωράκι γιατί μετά θα είναι πιο ανήσυχο. Κάποιες φορές και τα μωρά νιώθουν ένταση. Αν δεν έχουν εκτονωθεί αρκετά κατά τη διάρκεια της μέρας, ξυπνούν τη νύχτα και είναι ανήσυχα. Γι αυτό φροντίστε να κουραστεί σωματικά κατά τη διάρκεια της μέρας: Να παίξει, να τρέξει, να περπατήσει, να κάνει βόλτες κτλ. Κάποιοι εικάζουν πως πολλά μωρά είναι ανήσυχα και γκρινιάζουν επειδή νιώθουν το άγχος της μητέρας, την ένταση και την ανησυχία της. Τα μωράκια είναι αποδέκτες της ψυχικής κατάστασης της μαμάς.
Όταν το μωρό σας ξυπνάει συνέχεια το βράδυ, μπορείτε απλά να κάνετε υπομονή και να σκεφτόσαστε πως είναι μία φάση του μωρού σας και θα περάσει. Επίσης είναι καλό να ξυπνάτε εναλλάξ με τον άντρα σας ή κάποια βράδια να αφήνετε το μωρό σας στη γιαγιά του ώστε να ξεκουραζόσαστε. Πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου με κάποιον άλλο το μωράκι κοιμάται σαν αγγελουδάκι. Είναι καλο να ταϊσετε το μωρό σας καμιά ώρα πριν πιεί το βραδινό του γάλα. Έτσι δεν θα ξυπνάει γιατί πεινάει. Όπως έλεγαν και οι γιαγιάδες μας: "Κοιμηθείτε όταν κοιμάται και το μωρό σας". Ακόμη και αυτές οι λίγες ώρες το μεσημέρι, θα σας ξεκουράσουν.
Υπομονή δεν είστε ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία μανούλα που ξενυχτάει για το μωράκι της. Σύντομα το μωράκι θα ηρεμήσει και θα μπει σε άλλη φάση.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Γιατί το μωρό ξυπνάει τη νύχτα;"

 • Νυχτερινοί τρόμοι

  Μία παιδική φοβία είναι οι νυχτερινοί τρόμοι. Οι νυχτερινοί τρόμοι συνδέονται με τον βαθύ ύπνο που κάνει το παιδί. Το παιδάκι ξυπνάει απότομα και αρχίζει να φωνάζει πολύ έντονα. Συνήθως στους νυχτερινούς τρόμους το παιδί ιδρώνει, δείχνει φοβισμένο και δεν "επικοινωνεί" με το περιβάλλον.

 • Κάποια κόλπα για τα μωρά που κλαίνε

  Τα περισσότερα μωρά κλαίνε συχνά και οι γονείς πανικοβάλλονται γιατί δεν ξέρουν από τί προέρχεται το κλάμα. Δυστυχώς ένα μωράκι δεν μπορεί να μας πει τί έχει. Κατά συνέπεια πρέπει οι γονείς να μάθουν τις αντιδράσεις του και να λειτουργούν αναλόγως.

 • Προσκόλληση στη μαμά

  Πολλά παιδιά είναι προσκολλημένα στη μανούλα τους, διαμαρτύρονται και κλαίνε όταν η μαμά τους δεν ασχολείται μαζί τους ή φεύγει από το σπίτι. Αν το παιδάκι σας είναι προσκολλημένο πάνω σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αλλά πρέπει να βάλετε κάποια όρια ώστε να ανεξαρτητοποιηθεί.

 • Ο σύντροφος στη γέννα

  Ο σύντροφος μιάς γυναίκας είναι πολύτιμος κατά τη διάρκεια του τοκετού. Πολλά είναι τα ζευγάρια που παρακολουθούν μαθήματα ώστε η διαδικασία της γέννας να γίνει ευκολότερη για τη γυναίκα και η συμβολή του άντρα να γίνει πολύτιμη.

 • Είναι ο άντρας της ζωής μου;

  Οι περισσότερες γυναίκες ψάχνουν τον ιδανικό σύντροφο. Είναι όμως ο ιδανικός σύντροφος ή "παραμυθιάζουμε" τον εαυτό μας γιατί είμαστε ανασφαλείς και φοβόμαστε τη μοναξιά; Πολλές γυναίκες έχουν την τάση να πείθουν τον εαυτό τους ότι βρήκαν τον ιδανικό άντρα, τον έναν και μοναδικό. Είναι όμως έτσι;