Γιορτινές προετοιμασίες και παιδιά

Τα χριστούγεννα πλησιάζουν και τα παιδιά χαίρονται ιδιαιτέρως μιας και στο σπίτι η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή και ζεστή. Είναι καλό οι γονείς να κάνουν γιορτινές προετοιμασίες ώστε να δώσουν ώθηση στη φαντασία και στη δημιουργικότητα των παιδιών. Κατά τη διάρκεια των χριστουγέννων τα παιδιά ζουν σε ένα κλίμα γλυκιάς και οικογενειακής θαλπωρής. Είναι όμως καλό να μάθουν πως είναι να προσμένεις κάτι.
Οι γιορτινές προετοιμασίες είναι μία ευκαιρία να αναλάβουν και τα παιδιά κάποιες ευθύνες στο σπίτι. Είναι καλό οι γονείς να εξηγήσουν στα παιδάκια το νόημα των χριστουγέννων και να τους διηγηθούν μία χριστουγεννιάτικη ιστορία ή να τους διαβάσουν χριστουγεννιάτικα παραμυθάκια. Επίσης μπορείτε να τους δείξετε τα ήθη και τα έθιμα των ημερών αυτών, για παράδειγμα φτιάχνοντας μαζί τους κουλουράκια ή μελομακάρονα, στολίζοντας το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή το σπίτι.
Στις γιορτινές προετοιμασίες ανήκουν και τα δωράκια. Οι γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά την αξία των δώρων και να μην τα κακομαθαίνουν αγοράζοντάς τους πολλά και ακριβά δωράκια. Επίσης, πρέπει να διδάξετε στα παιδιά την αξία και τη σημασία των καλών τρόπων: Να λένε "ευχαριστώ" όταν τους προσφέρουν κάποιο δώρο, να τρώνε με κλειστό το στόμα στο γιορτινό τραπέζι κτλ. Τα χριστούγεννα είναι μία γιορτή αγάπης και μία καλή αφορμή να μάθετε στα παιδάκια σας την αξία του μοιράσματος, τις υλικές και ηθικές αξίες. Είναι σωστό να φτιάξετε κουλουράκια και να δώσετε και στη γειτόνισσα, να μάθετε στα παιδιά να προσφέρουν ένα παιχνίδι σε ένα άλλο παιδάκι κοκ.
Μία καλή ιδέα είναι οι γονείς να εξηγήσετε στα παιδιά πως υπάρχουν άνθρωποι φτωχοί, οι οποίοι δεν έχουν την πολυτέλεια να γιορτάσουν πλουσιοπάροχα τα χριστούγεννα. Στις γιορτινές προετοιμασίες ανήκει και η διακόσμηση. Τα παιδιά θα διασκεδάσουν δημιουργώντας χειροποίητα στολίδια, στολίζοντας το σπίτι και το χριστουγεννιάτικο δέντρο και μαθαίνοντας να συνεργάζονται σωστά με τα αδελφάκια τους. Οι γονείς πρέπει να μοιράσουν τις δουλειές στα παιδιά τους ανάλογα με την ηλικία τους. Κάποια από τα παιδάκια θα φτιάξουν τα δωράκια, κάποια παιδάκια θα βοηθήσουν στην προετοιμασία των γλυκών και στο στόλισμα του σπιτιού. Επίσης, μία ιδέα είναι να διαβάσετε όλοι μαζί μία χριστουγεννιάτικη ιστορία, αναπολώντας σε προηγούμενα χριστούγεννα. Στις γιορτινές προετοιμασίες ανήκει και το γράμμα στον Αϊ-Βασίλη. Αφήστε τα παιδιά να ζωγραφίσουν και να γράψουν γραμματάκια, τονίζοντάς τους τη συμβολική αξία των δώρων.
Η αξία των γιορτών έγκειται στις αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία και όσο μεγαλώνουμε νιώθουμε αγαλλίαση και νοσταλγούμε τις γιορτινές προετοιμασίες και την ατελείωτη αγάπη των γονιών μας.
Καλά και ευτυχισμένα χριστούγεννα σε όλους.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Γιορτινές προετοιμασίες και παιδιά"

 • Τα πρώτα του Χριστούγεννα

  Αν φέτος είναι τα πρώτα Χριστούγεννα με το μωράκι σας προσπαθήστε να οργανώσετε μία όμορφη γιορτή αγάπης και ένα κλίμα ζεστό για την οικογένειά σας.

 • Γλυκά των γιορτών

  Στις γιορτές είναι έθιμο να τρώμε τα παραδοσιακά γλυκά όπως τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες οι δίπλες, και φυσικά η βασιλοπιτα :)
  Τα γλυκά των γιορτών δεν κάνουν κακό από μόνα τους. Τα μελομακαρονα και οι κουραμπιεδες όταν είνα φτιαγμένα με καλά και αγνά υλικά (μέλι, αλεύρι, καρύδια κλπ) δεν πρέπει να μας ανησυχούν και μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα σε λογικές ποσότητες.

 • Τα καλαντα των γιορτων

  Τα κάλαντα είναι μια παράδοση που θέλει να παιδιά αλλά και τους μεγάλους να γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι για να τραγουδάνε τα καλαντα στις γιορτες των χριστουγεννων, της προωτοχρονιας και των φωτων.

 • Green christmas

  Είναι καλό τα παιδιά να μάθουν ότι το περιβάλλον είναι ένας ακόμη φίλος μας και με τη βοήθεια των γονιών να μεταμορφώσουν τα χριστούγεννα σε μία καταπράσινη γιορτή αγάπης. Τα χριστούγεννα είναι μία γιορτή αγάπης αλλά η ιδέα μιάς οικολογικής γιορτής χριστουγέννων θα αφήσει ένα ακόμη δίδαγμα στα παιδιά.

 • Συμβουλές για χριστουγεννιάτικα δώρα

  Τα Χριστούγεννα και η πρωτοχρονιά πλησιάζουν και τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία το δώρο του Άγιου Βασίλη. Ό,τι και να λέμε περί οικονομικής κρίσης δεν γίνεται να στερήσουμε τα χριστουγεννιάτικα δώρα από τα παιδιά μας. Τα χριστουγεννιάτικα δώρα "χρωματίζουν" τις γιορτινές μέρες των παιδιών.