Γονείς και έφηβοι (Κάποιες συμβουλές για καλύτερη επικοινωνία)

Η εφηβεία είναι η περίοδος μετάβασης από την παιδική στην ενήλικη ζωή. Είναι μία περίοδος αλλαγών, μεταπτώσεων, προβληματισμού, εξέγερσης και σύγκρουσης για τους έφηβους και αυτό επηρεάζει πολύ την επικοινωνία τους με τους γονείς. Η επικοινωνία αλλάζει ριζικά ανάμεσα σε γονείς και έφηβους και πολλοί γονείς δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν. Η εφηβεία είναι η πιο πολυσυζητημένη ηλικία ενός ανθρώπου και οι γονείς πρέπει να ξέρουν πως δεν είναι προβλέψιμη και δεν γίνεται να γενικευτούν οι συμπεριφορές των εφήβων. Ο έφηβος έρχεται κοντά σε αυτό που πραγματικά είναι και ανακαλύπτει τον εαυτό του.
Πολλοί έφηβοι μιλάνε άσχημα στους γονείς τους. Σε μία τέτοια περίπτωση οι γονείς πρέπει να θέσουν όρια. Να απαιτήσουν σεβασμό όπως και οι ίδιοι σέβονται τον έφηβο. Δεν πρέπει να κάνουν πως δεν ακούνε. Αντιθέτως πρέπει να δείξουν πως δεν ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές. Αυτό πρέπει να το δείξουν με λίγες και ξεκάθαρες κουβέντες, χωρίς μακροσκελή κηρύγματα και υπερβολές.
Οι γονείς είναι καλό να αντιμετωπίζουν τους έφηβους σταθερά και με αυτοπεποίθηση. Οι ίδιοι οι έφηβοι νιώθουν ανασφαλείς και θέλουν να νιώθουν ασφάλεια με τη συμπεριφορά των γονιών τους. Οι γονείς είναι καλό να δείχνουν σιγουριά για όσα απορρίπτουν, για όσα τους ευχαριστούν, για όσα περιμένουν και για όσα είναι ικανοποιημένοι από τους έφηβους.
Όταν ένας έφηβος δεν απαντάει σε ερωτήσεις των γονιών πρέπει οι γονείς να απαιτούν απαντήσεις σε πρακτικά ζητήματα (Όπως τί ώρα θα επιστρέψουν σπίτι, σε ποιό μέρος θα βρίσκονται κτλ). Πρέπει όμως να σεβαστούν την ιδιωτική ζωή των παιδιών τους και να καταλάβουν πως δεν είναι φυσιολογικό και εφικτό, να τα ξέρουν όλα γι αυτούς.
Οι περισσότεροι έφηβοι δεν απαντούν σε ερωτήσεις για τους βαθμούς, το σχολείο και έχουν περίεργη εμφάνιση. Στην περίπτωση αυτή οι γονείς πρέπει να πούνε την άποψη τους γιατί αλλιώς ο έφηβος θα νιώσει πως δεν νοιάζονται για εκείνον. Επίσης οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν πως ένας έφηβος δεν γίνεται να έχει την ίδια αισθητική άποψη με αυτούς. Επομένως δεν πρέπει να απαιτούν να ντύνεται διαφορετικά, από αυτό που έχει επιλέξει.
Οι έφηβοι αισθάνονται πως οι γονείς δεν τους καταλαβαίνουν και το εκφράζουν. Σε μία τέτοια περίπτωση οι γονείς δεν πρέπει να τους πούνε: "Σε καταλαβαίνω γιατί έτσι ήμουν κι εγώ", γιατί σε αυτή την ηλικία θέλουν να μοιάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο με τους γονείς τους. Απλά πρέπει να τους δείξουν ότι προσπαθούν να τους καταλάβουν και ότι ενδιαφέρονται για τα συναισθήματά τους.
Όταν ένας έφηβος κλείνεται στο δωμάτιο του και απομονώνεται οι γονείς πρέπει να δείξουν κατανόηση. Παρόλα αυτά είναι καλό να απαιτήσουν να υπάρχουν κάποιες κοινές ώρες ανάμεσά τους, όπως για παράδειγμα την ώρα του φαγητού.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Γονείς και έφηβοι (Κάποιες συμβουλές για καλύτερη επικοινωνία)"

 • Τρεις γενιές μαζί

  Όταν η συγκατοίκηση με τα πεθερικά είναι δύσκολη υπάρχουν τρόποι να ηρεμήσουν τα πνεύματα προς όφελος όλων. Γενικότερα η συγκατοίκηση με τους γονείς μετά το γάμο είναι μία κατάσταση που ανθίζει στην Ελλάδα. Συχνά η νύφη διαπιστώνει ότι η πεθερά της είναι αυταρχική ή η μητέρα της "χώνει" τη μύτη της στα προσωπικά της.

 • Νυχτερινοί τρόμοι

  Μία παιδική φοβία είναι οι νυχτερινοί τρόμοι. Οι νυχτερινοί τρόμοι συνδέονται με τον βαθύ ύπνο που κάνει το παιδί. Το παιδάκι ξυπνάει απότομα και αρχίζει να φωνάζει πολύ έντονα. Συνήθως στους νυχτερινούς τρόμους το παιδί ιδρώνει, δείχνει φοβισμένο και δεν "επικοινωνεί" με το περιβάλλον.

 • Σχολική φοβία

  Οι παιδικές φοβίες γίνονται και φοβίες των γονιών. Συνήθως μία παιδική φοβία "δείχνει" αθώα αλλά είναι καλό να την αντιμετωπίζουμε. Τα παιδιά με σχολική φοβία αρνούνται κατηγορηματικά να πηγαίνουν στο σχολείο.

 • Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά

  Οι περισσότεροι γονείς δουλεύουν πολλές ώρες και βλέπουν λίγο τα παιδιά τους. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ποιοτικός χρόνος ανάμεσα στους γονείς και στο παιδί. Είναι σημαντικό να τρώτε όλοι μαζί.

 • Αιτίες χωρισμού

  Κατά κοινή παραδοχή ο χωρισμός είναι μία δύσκολη απόφαση, ειδικά όταν το ζευγάρι είναι παντρεμένο. Στην περίπτωση του γάμου γινόμαστε πιο συγκαταβατικοί και οι αιτίες του χωρισμού διαφορετικές και κατόπιν ωριμότερης σκέψης. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να αποφασίσει να χωρίσει για διαφορετικούς λόγους.