Δίγλωσσα παιδιά

Συχνό είναι στη σύγχρονη εποχή το φαινόμενο να παντρεύονται άνθρωποι από διαφορετικές χώρες. Κατά συνέπεια οι γονείς ενός παιδιού να μιλάνε διαφορετικές γλώσσες. Γεννιέται το εύλογο ερώτημα: Το παιδί μεγαλώνοντας θα ανακατέψει τις δύο γλώσσες; Θα επινοήσει μία τρίτη δική του γλώσσα; Θα οικειοποιηθεί και τις δύο γλώσσες, ως μητρικές; Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η διγλωσσία "χτίζει" το δείχτη ευφυϊας και τα δίγλωσσα παιδιά είναι πιο εύστροφα, αφού μπορούν να περιγράψουν κάτι με δύο τρόπους.
Οι γονείς πρέπει να προσέξουν μήπως μπερδέψουν το παιδί με τις δύο γλώσσες και ειδικά όταν το παιδί αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες, όπως γλωσσική διαταραχή ή καθυστέρηση λόγου. Εν γένη, τα δίγλωσσα παιδιά χρησιμοποιούν κυρίως τη γλώσσα που τα διευκολύνει στην καθημερινή τους ζωή. Επίσης οι γονείς δεν πρέπει να μπερδεύουν το παιδί, μιλώντας με λέξεις και των δύο γλωσσών ταυτόχρονα γιατί έτσι το παιδί θα μπερδεύει τους γραμματικούς κανόνες κτλ. Αν κάποιος γονιός δεν μιλάει καλά τη γλώσσα του άλλου, καλύτερα να μιλάει με το παιδί στη γλώσσα που ξέρει να μιλάει σωστά. Είναι απόλυτα φυσιολογικό για ένα δίγλωσσο παιδί, να αναμιγνύει τις δύο γλώσσες. Για παράδειγμα να λέει: give me αυτό μιας και δεν μπορεί να αναπτύσσει και τις δύο γλώσσες ταυτόχρονα, στο ίδιο επίπεδο γνώσης. Επίσης ίσως ένα δίγλωσσο παιδί να απαντάει σε κάθε γονιό, στη γλώσσα που εκείνος μιλάει. Επιπλέον ίσως να κατέχει καλύτερα τη μία από τις δύο γλώσσες. Οι γονείς είναι καλό να κάνετε τη μάθηση παιχνιδάκι. Να διαβάζετε στα παιδιά βιβλία και στις δύο γλώσσες, να βλέπετε μαζί τους ταινίες και στις δύο γλώσσες, να τους μαθαίνετε τραγουδάκια και στις δύο γλώσσες. Το ζητούμενο είναι, τα παιδιά, να μάθουν να μιλούν άνετα και με αυτοπεποίθηση και τις δύο γλώσσες. Ο εγκέφαλος των παιδιών είναι σαν σφουγγάρι: Απορροφούν με ευκολία τις πληροφορίες. Γι αυτό είναι καλό από πολύ μικρή ηλικία, όταν ακόμη το παιδάκι μπουσουλάει, να του μιλάτε και στις δύο γλώσσες. Τα δίγλωσσα παιδιά είναι προνομιούχα: Μαθαίνουν χωρίς μόχθο και χωρίς δίδακτρα δύο γλώσσες.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Δίγλωσσα παιδιά"

 • Γιατί πρέπει να μαθαίνουμε ξένες γλώσσες;

  Οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται γιατί πρέπει ένα παιδάκι να μαθαίνει μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες. Δεν υπάρχει "πρέπει" αλλά "θέλω". Η γνώση ξένων γλωσσών είναι διασκεδαστική αλλά και χρήσιμη. Το παιδάκι θα μπορεί να επικοινωνεί με ανθρώπους άλλων χωρών και πολιτισμών.

 • Διπλώματα της ρωσικής γλώσσας

  Τα διπλώματα που πιστοποιούν τη γνώση της ρώσικης γλώσσας είναι αυτά που πιστοποιούνται από το ρωσικό κρατικό σύστημα ελέγχου γνώσεων των πολιτών ξένων χωρών και αυτά που χορηγούνται απ' το ινστιτούτο Πούσκιν Αθηνών.

 • Πτυχία ισπανικής γλώσσας

  Τα διπλώματα της ισπανικής γλώσσας είναι τρία. Οι εξετάσεις για τα διπλώματα αυτά διοργανώνονται από το πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα και αναγνωρίζονται από το ισπανικό κράτος. Τα διπλώματα είναι τα εξής: Τα πτυχία του πανεπιστημίου ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ: 1. Certificado Inicial (CIE) 2. Diploma Intermedio (DIE) 3. Diploma Superior (DSE)

 • Πτυχία γαλλικής γλώσσας

  Τα πτυχία της γαλλικής γλώσσας χωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα με το φορέα και με το επίπεδο γνώσης της γλώσσας.

 • Πτυχία αγγλικής γλώσσας

  Υπάρχουν πολλά πτυχία αγγλικής γλώσσας. Κάθε πτυχίο αγγλικών έχει άλλο βαθμό δυσκολίας, άλλο επίπεδο γνώσεων και άλλη χρησιμότητα.