Διαζύγιο και παιδιά

Ένα διαζύγιο αποτελεί μία δύσκολη κατάσταση για μία οικογένεια, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά. Οι γονείς καλούνται να μιλήσουν στα παιδιά για το χωρισμό τους, εξηγώντας τους πως θα τα αγαπούν για πάντα. Ένα διαζύγιο για ένα παιδί σημαίνει διαταραχή της καθημερινότητάς του, φόβος εγκατάλειψης, υπονόμευση της σχέσης του με τους γονείς, μείωση της επαφής με τον ένα τουλάχιστον γονιό κτλ. Παρόλα αυτά σε κάποιες περιπτώσεις ένας χωρισμός είναι λυτρωτικός για όλη την οικογένεια. Τα παιδιά απαλλάσσονται από το αρνητικό κλίμα των συνεχών συγκρούσεων μέσα στο σπίτι και δεν βιώνουν τους καθημερινούς καβγάδες. Άλλωστε με το πλήρωμα του χρόνου η σχέση των δύο γονιών μπορεί να γίνει ποιοτική και ο καθένας να αφιερώνει χρόνο στο παιδί. Το σημαντικότερο από όλα είναι ο τρόπος, με τον οποίο θα χειριστούν το διαζύγιο, οι δύο γονείς και πρώην σύντροφοι.
Πριν αποφασίσετε να μιλήσετε στα παιδιά για το διαζύγιο βρείτε ένα μέρος που νιώθουν ασφάλεια και άνεση. Είναι θεμιτό να είναι και οι δύο γονείς παρόντες ώστε τα παιδιά να καταλάβουν πως είναι μία απόφαση από κοινού. Αν τα παιδιά σας έχουν διαφορετικές ηλικίες, μιλήστε ξεχωριστά στο καθένα. Οι αντιδράσεις είναι διαφορετικές σε κάθε ηλικία. Επιπλέον, οι φωνές και οι μελοδραματισμοί απαγορεύονται. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν πως και οι δύο γονείς τα αγαπούν και πως δεν θα παύσουν να τα αγαπούν και μετά το χωρισμό τους. Είναι καλό να μιλήσετε ήρεμα στα παιδιά, επαναλαμβάνοντας πως τα αγαπάτε και πως δεν θα τα εγκαταλείψετε. Μία καλή ιδέα είναι να αποφύγετε τις λέξεις: "χωρισμός" και "διαζύγιο" αλλά να τους πείτε πως θα ζείτε σε δύο διαφορετικά σπίτια. Έτσι τα παιδιά θα καταλάβουν πως δεν χωρίζουν τα παιδιά από τους γονείς αλλά οι ίδιοι οι γονείς.
Όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει να χωρίσει και το ανακοινώσει στα παιδιά δεν πρέπει να τους δίνουν ελπίδες για πιθανή μελλοντική επανασύνδεση. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν πως θα αλλάξει η παρούσα κατάσταση που ζουν αλλά και οι δύο γονείς θα τα αγαπούν και θα συνεχίσουν να τα φροντίζουν. Οι αντιδράσεις του κάθε παιδιού ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του και με τη ψυχοσυναισθηματική του ωριμότητα. Ίσως κάποιο παιδί εκδηλώσει επιθετικότητα και οργή στον γονιό που εγκαταλείπει το σπίτι ή στο γονιό που μένει μαζί του και βάζει περιορισμούς και "κανόνες". Επίσης κάποιο παιδάκι ίσως παρουσιάσει πτώση στις σχολικές του επιδόσεις, διαταραχές στο φαγητό ή στον ύπνο. Κάποια άλλα παιδιά, σε έναν ενδεχόμενο χωρισμό, γίνονται εσωστρεφή και κάνουν "συμμαχία" με τον "αδύνατο/ αδικημένο" γονιό. Επιπλέον άλλα παιδιά προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στους δύο γονείς τους και συνεχώς "αρρωσταίνουν" και κλαίνε για να γυρίσει πίσω ο γονιός που άλλαξε σπίτι. Είναι καλό να εξηγήσετε στα παιδιά πως όλα θα φτιάξουν και πως με το χρόνο όλα θα είναι καλύτερα. Συνήθως οι γονείς θέλουν την ευτυχία των παιδιών τους και στην περίπτωση ενός διαζυγίου αυτό γίνεται με υπομονή, ηρεμία και διάλογο. Η αγάπη μπορεί να νικήσει κάθε είδος πόνου και αλλαγής.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Διαζύγιο και παιδιά"

 • Πως μιλάμε στα παιδιά για το διαζύγιο

  Το πιο δύσκολο σημείο σε έναν χωρισμό είναι να ενημερώσουν οι γονείς τα παιδιά τους. Ο τρόπος που θα μιλήσουν οι γονείς στα παιδιά τους, σχετικά με το διαζύγιο εξαρτάται και από την ηλικία των παιδιών.

 • Ευτυχισμένος γάμος

  Για τους περισσότερους ανθρώπους ο γάμος είναι ένας σκοπός ζωής. Ειδικά οι γυναίκες θέλουν να παντρευτούν και το θέμα του γάμου τις προβληματίζει. Από την άλλη πλευρά αρκετά είναι τα διαζύγια και οι δυστυχισμένοι άνθρωποι, μέσα σε έναν γάμο.

 • Πατέρας και παιδί μετά το διαζύγιο

  Αρκετοί είναι οι γάμοι που οδηγούνται σε ένα τέλμα με αποτέλεσμα το ζευγάρι να αποφασίσει να χωρίσει. Το διαζύγιο είναι δυσάρεστο όταν υπάρχουν και παιδάκια. Είναι προτιμότερο να χωρίσετε με το σύντροφό σας παρά τα παιδιά να βιώνουν τον αρνητισμό στη σχέση και τα προβλήματα του ζευγαριού.

 • Γυναίκες και μουντιάλ

  Το μουντιάλ είναι κάτι που απολαμβάνουν οι περισσότεροι άντρες. Για ένα μήνα αλλάζει η καθημερινότητα του ζευγαριού και πολλές γυναίκες νευριάζουν γιατί αισθάνονται παραμελημένες. Οι άντρες "αφοσιώνονται" στο ποδόσφαιρο και οι γυναίκες "πλήττουν". Υπάρχει και ένα ποσοστό γυναικών που απιστούν κατά τη διάρκεια του μουντιάλ.

 • Για να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό

  Πολλά είναι τα παντρεμένα ζευγάρια που οδηγούνται σε έναν χωρισμό. Συνήθως ένας χωρισμός δημιουργεί συναισθήματα πόνου, πικρίας, μοναξιάς, ανασφάλειας, φοβίας και απογοήτευσης. Όταν υπάρχουν παιδιά στο γάμο, ο χωρισμός είναι πιο δύσκολος και πολύπλοκος. Δυστυχώς ένας χωρισμός είναι μέρος της ζωής μας.