Επαγγελματικές προοπτικές μετά το λύκειο

Πριν κάποια χρόνια οι περισσότεροι νέοι και κυρίως οι γονείς τους ήθελαν ως επαγγελματική προοπτική για τα παιδιά τους τη νομική, την ιατρική, τα παιδαγωγικά τμήματα, τις στρατιωτικές σχολές, τα οικονομικά πανεπιστήμια κτλ. Ήθελαν τα παιδιά τους να τελειώσουν ένα πανεπιστήμιο ή κάποιο πολυτεχνείο και να βρουν δουλειά στο δημόσιο. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει στα επαγγελματικά δρώμενα. Πολλοί νέοι θεωρούν πως η μόνη διέξοδος είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις. Κατά συνέπεια τα παιδιά αγχώνονται και εγκλωβίζονται σε αυτή την προοπτική.
Είναι καλό κάθε νέος άνθρωπος να σκεφτεί τι θα ήθελε να κάνει στη ζωή του; Να δει τις κλίσεις του και να προσδιορίσει ποιο επάγγελμα και ποιες επαγγελματικές προοπτικές θα τον έκαναν χαρούμενο. Δεν σημαίνει πως ένας νέος που θα τελειώσει ένα πανεπιστήμιο, θα βρει μία καλή δουλειά. Πλέον αυτό δεν ισχύει. Το ζητούμενο είναι να προσδιορίσει ο κάθε τελειόφοιτος τι θέλει από τη ζωή του. Είναι δεδομένο πως όταν κάνουμε κάτι με αγάπη, το κάνουμε σωστά και δεν μας προδίδει.
Αν λοιπόν δεν έχετε δώσει πανελλαδικές εξετάσεις ή δεν έχετε περάσει σε κάποια σχολή, σκεφτείτε και τα ακόλουθα ενδεχόμενα: Εκτός από την επιστήμη υπάρχει και το ενδεχόμενο κάποιας τέχνης. Οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί, οι αισθητικοί, οι κομμώτριες/ κομμωτές, οι ψυκτικοί είναι κάποια επαγγέλματα που έχουν ζήτηση. Κατά συνέπεια ένας νέος μπορεί να εγγραφεί σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό ΙΕΚ ή σε κάποιο κολέγιο. Ένα ακόμη ενδεχόμενο είναι η βρεφονηπιακές σχολές, οι λογιστικές, οι τεχνικοί υπολογιστών, οι γραφίστες κτλ. Σχολές που υπάρχουν και στα δημόσια και στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τη δουλειά των γονιών τους. Για παράδειγμα αν ο γονέας έχει φούρνο, φαρμακείο κτλ. το παιδί μπορεί να ακολουθήσει και αυτό το επάγγελμα. Ακόμη και η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι επαγγελματικά ενδεχόμενα, κοντά στη φύση και αρκετοί νέοι τα επιλέγουν. Είναι λογικό οι νέοι άνθρωποι να αγχώνονται για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και αποκατάσταση αλλά η ζωή πάντα μας "πάει" στο σωστό δρόμο. Αρκεί να ξέρουμε τι μας κάνει χαρούμενους, ποια είναι η κλίση μας και απελευθερωμένοι από "καλούπια" να αποφασίσουμε με τι θα θέλαμε να ασχοληθούμε. Είναι διαφορετική η επιστήμη, η γνώση και τα χρήματα. Μπορούμε όμως και να τα συνδυάσουμε.
Καλή σταδιοδρομία σε όλους τους νέους, είτε μέσω πανελλαδικών, είτε μέσω άλλων επαγγελματικών επιλογών.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Επαγγελματικές προοπτικές μετά το λύκειο"

 • Μηχανογραφικό 2011

  Φέτος τα παιδιά πρέπει να συμπληρώσουν με περισσότερη προσοχή τα μηχανογραφικά τους δελτία. Αυτό γιατί η οικονομική κρίση έχει αγγίξει την Ελληνική οικογένεια και επειδή πλέον δεν θα είναι εύκολες οι μετεγγραφές.

 • Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων

  Η υπουργός παιδείας προσδιόρισε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011. Οι βασεις πανελληνιων 2011 προβλέπεται να πέσουν στα τμήματα με μεγάλη ζήτηση.

 • Ανακοινώνονται αύριο οι βάσεις των σχολών για το 2010

  Ανακοινώνονται αύριο οι βάσεις των πανελληνιών εξετάσεων για το 2010. Οι εκτιμήσεις για τις βασεις 2010 μιλούσαν για μια γενική πτώση στις βάσεις, από 200 μέχρι 500 μόρια.

 • Ελεύθερος χρόνος και εξωσχολικές δραστηριότητες παιδιών

  Ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύ σημαντικός ειδικά για τα παιδιά και τους νέους που διανύουν την εφηβεία τους. Κατά τον ελεύθερο χρόνο του ένα παιδί αναπτύσσει πρωτοβουλίες, αποκτά γνώσεις και επιλέγει όσα πράγματα το ευχαριστούν να κάνει. Δυστυχώς στη σημερινή εποχή ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών είναι περιορισμένος.