Η υποχόνδρια μαμά

Η υποχόνδρια μητέρα είναι υπερβολική και ως γνωστόν κάθε τι ωφέλιμο, βλάπτει στην υπερβολή του. Η υποχόνδρια μαμά επεμβαίνει συνέχεια στη ζωή του παιδιού της από φόβο και άγχος μήπως πάθει κάτι, μήπως προσβληθεί από κάποια ασθένεια ή γενικά κινδυνεύσει η υγεία του. Με αυτό τον τρόπο όμως η μανούλα περιορίζει το παιδάκι της και του κλείνει το δρόμο της αυτοπεποίθησης και των νέων εμπειριών. Οι υποχόνδριες μανούλες, άθελά τους, καταπιέζουν τα παιδιά τους και δεν τα αφήνουν να παίξουν, να διασκεδάσουν, να συναγωνιστούν τα άλλα παιδάκια και να κοινωνικοποιηθούν ομαλά.
Οι υποχόνδριες μανούλες φοβούνται τα πάντα: Τα ατυχήματα, τις αρρώστιες, τα μικρόβια, τις κακές συναναστροφές κτλ. Είναι λογικό μία υποχόνδρια μαμά να κάνει και τα παιδιά της υποχόνδρια και αγχώδη. Η υποχόνδρια μαμά ανησυχεί κυρίως για τις ασθένειες, για την απόλυτη καθαριότητα και για την ασφάλεια του παιδιού της. Κατά συνέπεια μία υποχονδριακή μαμά ανησυχεί για το πόσο καθαρό είναι το σπίτι, μήπως πάθει κρυολόγημα το παιδί της, μήπως αρρωστήσει, μήπως δεν κάνει σωστή και υγιεινή διατροφή κτλ. Συνήθως μία υποχόνδρια μαμά φοβάται πως δεν είναι ικανή στο μητρικό της ρόλο. Δυστυχώς όσο κι αν η υποχόνδρια μανούλα κάνει τα πάντα για το παιδάκι της, τόσο κακό του κάνει. Τα παιδιά αυτά δεν παίρνουν πρωτοβουλίες, νιώθουν συνέχεια την πίεση της μαμάς τους και συχνά απομονώνονται και δεν κοινωνικοποιούνται ομαλά. Επιπλέον τα παιδιά αυτά νιώθουν συνέχεια τη μαμά τους πίσω από κάθε κίνηση και επιλογή τους και ίσως αρχίσουν να λένε ψέμματα ώστε να αποφύγουν τον έλεγχο και τις παρατηρήσεις της υποχόνδριας μαμάς τους.
Η λύση για μία υποχόνδρια μανούλα είναι να σκέφτεται θετικά και αισιόδοξα. Είναι καλό να καταγράψετε τις φοβίες σας και βάσει λογικής να τις μελετήσετε διεξοδικά. Σκεφτείτε πως τα παιδιά σας θα είναι ψυχικά πιο υγιή αν τα αφήνετε να "αναπνέουν" ελεύθερα και αν δείτε πως δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον υποχόνδριο χαρακτήρα σας, επισκεφτείτε έναν ειδικό και πάρτε μία πιο σφαιρική άποψη. Σκεφτείτε να αφήσετε για ένα εικοσιτετράωρο όλα τα παιχνίδια του παιδιού σας στο πάτωμα και δείτε πόσο ευτυχισμένο θα είναι το παιδί σας. Κάθε υπερβολή κάνει κακό. Ψυχραιμία λοιπόν καμία μανούλα δεν μπορεί να είναι τέλεια και σε τελική ανάλυση δεν έχει και νόημα.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Η υποχόνδρια μαμά"

 • Η ζήλεια στο γάμο

  Ένα συχνό φαινόμενο σε πολλά παντρεμένα ζευγάρια είναι η ζήλεια. Αν και οι γυναίκες κατά κοινή παραδοχή ζηλεύουν περισσότερο, υπάρχουν και αρκετοί άντρες που ζηλεύουν τη γυναίκα τους. Πολλές φορές νομίζουμε πως η ζήλεια είναι ένδειξη αγάπης και ενδιαφέροντος.

 • Οι κλασικές πλην σοφές συμβουλές της μαμάς

  Πολλές φορές όντας παιδιά θεωρούσαμε τις συμβουλές της μαμάς μας ως γκρίνια. Μεγαλώνοντας καταλαβαίνουμε πόσο σοφές ήταν και τις τηρούμε με ευλάβεια. Κάποιες κλασικές αλλά επίκαιρες συμβουλές ήταν και είναι οι εξής:

 • Τα μυστικά του μπάνιου

  Οι γονείς και ειδικά οι νέοι γονείς αγχώνονται με το μπάνιο του μωρού τους. Το άγχος αυξάνεται στο πρώτο παιδάκι αλλά και όσο το παιδάκι είναι μικρούλι. Υπάρχουν κάποια μυστικά ώστε τα παιδάκια σας να λατρέψουν το μπάνιο.

 • Διαχείριση του άγχους στα παιδιά

  Είναι γνωστόν ότι και τα παιδιά έχουν άγχος. Υπάρχουν όμως τρόποι να ελέγχουν τα παιδιά το άγχος. Οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο, τον ακρογωνιαίο ρόλο, στη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Γι αυτό δίνονται οι παρακάτω συμβουλές ώστε τα παιδιά να μην έχουν άγχος.

 • Η γιορτή της μητέρας

  Στις 11 Μαϊου έχει καθιερωθεί η γιορτή της μητέρας. Η ασφάλεια που νιώθουν τα παιδιά με τη μητέρα τους δεν παύει ποτέ. Κάθε μητέρα δίνει την ανιδιοτελή της αγάπη και την κατανόηση στα παιδιά της.