Μακεδονικός γάμος

Κάθε τόπος έχει τα δικά του έθιμα και σε κάθε τόπο ο παραδοσιακός γάμος είναι διαφορετικός. Στη Μακεδονία ο παραδοσιακός γάμος έχει πληθώρα εθίμων, τα οποία διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Κάποια έθιμα ενός μακεδονικού γάμου, τα οποία διασώθηκαν μέσα από το χρόνο, είναι τα εξής:
Μία εβδομάδα νωρίτερα αρχίζουν οι προετοιμασίες και τα έθιμα του γάμου. Η νύφη αλλά και ο γαμπρός ψάχνουν τα μπρατίμια, τα οποία βοηθούν σε όλες τις δουλειές αλλά και γλεντούν, κατά τη διάρκεια του γάμου. Λίγες μέρες πριν το γάμο η νύφη δείχνει την "προίκα" της στις φίλες της και κατόπιν τη στέλνει στο σπίτι του γαμπρού. Η προίκα αποτελείται από σεντόνια, κοσμήματα, κουβέρτες ακόμη και κουρτίνες και χειροποίητα σεμέν.
Τη μέρα πριν από το γάμο οι δύο οικογένειες διασκεδάζουν ξεχωριστά. Αν το γλέντι γίνει σε σπίτι η ποντιακή λύρα ή το κλαρίνο συνοδεύει τη διασκέδαση. Φίλοι, συγγενείς και ο κουμπάρος χορεύουν, πίνουν άφθονο κρασί και τρώνε σπιτικά εδέσματα και γλυκά. Ο κουμπάρος πηγαίνει και στη νύφη και στο γαμπρό και χορεύει μαζί τους. Το βράδυ πριν από το γάμο, τα μπρατίμια της νύφης πηγαίνουν στο σπίτι του γαμπρού και προσπαθούν να κλέψουν μία κότα. Αντίστοιχα, τα μπρατίμια του γαμπρού πηγαίνουν στο σπίτι της νύφης για τον ίδιο λόγο. Βέβαια το συγκεκριμένο έθιμο απαιτεί την ύπαρξη κοτόπουλων.
Την ημέρα του γάμου η νύφη δίνει το νυφικό της να το δοκιμάσουν τρεις ανύπαντρες φίλες της ή οι αδελφές της. Επίσης σημειώνει τα ονόματα από τις ανύπαντρες φίλες της, κάτω από τη νυφική γόβα. Το εξετάζουν ως εξής: Όποια ονόματα σβηστούν θα είναι οι επόμενες νυφούλες. Οι φίλες της νύφης στολίζουν το νυφικό κρεβάτι με άνθη και ροδοπέταλα και συχνά βάζουν ένα μικρό παιδάκι να καθίσει πάνω, ώστε το μελλόνυμφο ζευγάρι να κάνει πολλά παιδάκια. Πριν ξεκινήσει η νύφη για την εκκλησία πηγαίνει ο κουμπάρος σπίτι της και της φοράει τις νυφικές γόβες. Η νύφη αρνείται να τις φορέσει και ο κουμπάρος βάζει χρήματα μέσα στις γόβες. Η νύφη κρίνει πότε θα 'χωρέσει' το πόδι της στις γόβες της και τότε ο κουμπάρος φεύγει για την εκκλησία.
Στο σπίτι του γαμπρού η ατμόσφαιρα είναι εξίσου ευχάριστη και τα έθιμα πολλά. Οι φίλοι του και ο κουμπάρος ντύνουν το γαμπρό και τον ξυρίζουν. Σε κάποιες περιοχές ενώ τον ντύνουν, τον τσιμπούν με βελόνες ή παραμάνες. Με αυτό το έθιμο του δείχνουν τις δυσκολίες που έρχονται με το γάμο, πειράζοντάς τον συνεχώς με λεκτικά σχόλια.
Πριν ξεκινήσει η νύφη για την εκκλησία, πετάει στην εξώπορτα ένα ποτήρι με κόκκινο κρασί και το σπάει. Θεωρείται γούρι για το γάμο της. Τόσο τη νύφη, όσο και τον γαμπρό, τους πηγαίνουν στην εκκλησία χορεύοντας τριγύρω τους. Ο γαμπρός περιμένει τη νύφη, η οποία θα τον στήσει αρκετή ώρα.
Κάθε τόπος έχει όμορφη παράδοση, ήθη και έθιμα και είναι τυχεροί όσοι μπορούν να τα τηρήσουν όλα.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Μακεδονικός γάμος"

 • Αρραβώνας - Κάποια έθιμα

  Ο αρραβώνας αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης. Ο αρραβώνας ως θεσμός τείνει να εξαφανιστεί αλλά πολλά ζευγάρια επιλέγουν να αρραβωνιαστούν πριν από το γάμο. Στη σημερινή εποχή, ο αρραβώνας είναι ένας τρόπος να γνωριστούν οι δύο οικογένειες των μελλόνυμφων. Επίσης αποτελεί μία αφορμή για γλέντι και διασκέδαση.

 • Προετοιμασία γάμου

  Ο γάμος είναι μία διαδικασία η οποία κάνει ευτυχισμένους δύο ανθρώπους. Η προετοιμασία του γάμου απαιτεί σωστό προγραμματισμό και οργάνωση. Συνήθως οι γυναίκες είναι αυτές που κάνουν τις περισσότερες προετοιμασίες.

 • Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα

  Στην εκκλησία κατά τη διάρκεια της τελετής του γάμου, υπάρχουν στιγμές που είναι πιο χαλαρές για το ζευγάρι και για τους προσκεκλημένους. Σε έναν θρησκευτικό γάμο κατά τη διάρκεια της τελετής ακούγεται η φράση: "Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα". Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ο γαμπρός πατάει το πόδι της νύφης.

 • Νυφικό - Συμβουλές για να το επιλέξετε

  Αφού έχετε λάβει σοβαρά υπ' όψη σας το προϋπολογισμό σας και το πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε για την αγορά του νυφικού σας φορέματος, χρήσιμες είναι κάποιες συμβουλές για την επιλογή του νυφικού.

 • Κριτήρια για την επιλογή του νυφικού της μέλλουσας νύφης

  Τα νυφικά είναι καλό να μην επηρεάζονται αποκλειστικά από τις "τάσεις" της μόδας γιατί αποτελούν στη ζωή κάθε γυναίκας, σημείο αναφοράς. Οι νύφες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μαζικά για την επιλογή του κατάλληλου νυφικού.