Μαμ και νάνι

Οι νέοι γονείς αγχώνονται για το "μεγάλωμα" των νεογέννητων παιδιών τους. Ο ύπνος και το φαγητό είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη του νεογέννητου και οι παρακάτω συμβουλές θα "διώξουν" το άγχος σας και θα γίνετε οι καλύτερες μανούλες του κόσμου.
Ο ύπνος είναι σημαντικός για τα νεογέννητα. Τα νεογέννητα κοιμούνται 16 με 20 ώρες τη μέρα. Παρόλα αυτά συχνά γκρινιάζουν και κλαίνε ενώ ξυπνούν απότομα, μέσα στον ύπνο τους. Είναι καλό να ανταποκρίνεστε αμέσως στο κλάμα του μωρού σας. Γιατί τα μωρά κλαίνε όταν υπέρχει κάποιος λόγος: Πεινάνε, κρυώνουν, ζεσταίνονται, έχουν βρέξει την πάνα τους ή απλά του έχετε λείψει. Γι αυτό αν το μωράκι σας κλάψει, θυμηθείτε να του κάνετε αγκαλίτσα ώστε να νιώσει την αγάπη σας και να ξέρετε πως δεν θα κακομάθει με την αγάπη και τη φροντίδα σας. Αντιθέτως τα μωρά έχουν την ανάγκη να νιώθουν ασφάλεια και αγάπη. Επιπλέον, είναι καλό να μην συνηθίσει το μωρό σας στην απόλυτη ησυχία. Γι αυτό μην κάνετε ησυχία όταν κοιμάται έτσι θα μάθει να κοιμάται ενώ εσείς θα κάνετε δουλειές και θα έχετε άπλετο χρόνο για τις δουλειές σας. Πολλοί γονείς κάνουν το λάθος να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό τους. Είναι καλό να κοιμίζετε το μωρό σας στην κούνια του ώστε να είναι απόλυτα ασφαλές. Επίσης κανονίστε τη θερμοκρασία του δωματίου, στο οποίο θα κοιμηθεί το μωρό σας. Είναι θεμιτό να κοιμάται σε θερμοκρασία δωματίου γύρω στους 22 βαθμούς κελσίου. Πολλές μανούλες αγχώνονται με το φαγητό του νεογέννητου παιδιού τους και το ξυπνούν για να φάει. Αυτό είναι λάθος γιατί το μωρό σας θα ξυπνήσει εφόσον πεινάσει και θα σας δείξει την επιθυμία του αυτή.
Μια συναρπαστική πράξη μητρότητας είναι ο θηλασμός. Ο θηλασμός παρέχει στο βρέφος τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα το κάνει να νιώθει ασφάλεια και την αγάπη της μανούλας του. Γι αυτό επιλέξτε να θηλάσετε το νεογέννητό σας. Ο παιδίατρός σας θα σας ενημερώσει για τις λεπτομέρεις του θηλασμού. Κατά μέσο όρο όμως τα βρέφη θηλάζουν κάθε 2,5 με 3 ώρες. Ο θηλασμός απαιτεί υπομονή και επιμονή και καμία μανούλα δεν ξέρει από μόνη της τον τρόπο για να θηλάσει το νεογέννητό της. Μην ξεχνάτε τους κανόνες υγιεινής. Πριν από κάθε θηλασμό πρέπει να πλένετε σχολαστικά το στήθος και τα χέρια σας και μετά το θηλασμό να καθαρίζετε το στήθος σας με μία καθαρή πετσέτα και να φοράτε ένα καθαρό στηθόδεσμο. Πολλές μανούλες δεν αντέχουν τη διαδικασία του θηλασμού. Σε αυτή την περίπτωση απλά με τη βοήθεια του θήλαστρου απελευθερώστε το γάλα από το στήθος σας και φυλάξτε το σε μπουκάλια, τα οποία προηγουμένος έχετε αποστειρώσει.
Να σας ζήσει το μωράκι σας και θυμηθείτε πως η αγάπη είναι το σημαντικότερο εφόδιο για το μωρό σας.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Μαμ και νάνι"

 • Οι κλασικές πλην σοφές συμβουλές της μαμάς

  Πολλές φορές όντας παιδιά θεωρούσαμε τις συμβουλές της μαμάς μας ως γκρίνια. Μεγαλώνοντας καταλαβαίνουμε πόσο σοφές ήταν και τις τηρούμε με ευλάβεια. Κάποιες κλασικές αλλά επίκαιρες συμβουλές ήταν και είναι οι εξής:

 • Νυχτερινοί τρόμοι

  Μία παιδική φοβία είναι οι νυχτερινοί τρόμοι. Οι νυχτερινοί τρόμοι συνδέονται με τον βαθύ ύπνο που κάνει το παιδί. Το παιδάκι ξυπνάει απότομα και αρχίζει να φωνάζει πολύ έντονα. Συνήθως στους νυχτερινούς τρόμους το παιδί ιδρώνει, δείχνει φοβισμένο και δεν "επικοινωνεί" με το περιβάλλον.

 • Τα μυστικά του μπάνιου

  Οι γονείς και ειδικά οι νέοι γονείς αγχώνονται με το μπάνιο του μωρού τους. Το άγχος αυξάνεται στο πρώτο παιδάκι αλλά και όσο το παιδάκι είναι μικρούλι. Υπάρχουν κάποια μυστικά ώστε τα παιδάκια σας να λατρέψουν το μπάνιο.

 • Ιδέες για σπιτικές βρεφικές κρέμες

  Οι βρεφικές κρέμες του εμπορίου είναι μεν νόστιμες αλλά έχουν πολλές θερμίδες και εθίζουν τα μωράκια στη ζάχαρη. Αν σκεφτούμε τί περιέχουν οι παιδικές κρέμες, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε μία σπιτική, βρεφική κρέμα. Τα μωράκια εκτός από το μητρικό γάλα είναι καλό να τρώνε και κρεμούλες.

 • Παιχνίδια για μωρά (Ηλικία παιδιού από ένα έως δύο ετών)

  Τα παιχνίδια είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη ενός μωρού. Τα παιχνίδια και η σωστή επιλογή αυτών είναι σημαντική για τη δημιουργική απασχόληση ενός μωρού. Ειδικά στην ηλικία από ένα έως τριών ετών.