Μονογονεϊκή οικογένεια

Οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι αυτές που αποτελούνται από έναν γονέα, ο οποίος δεν ζει ως ζευγάρι με κάποιον άλλο σύντροφο. Πρόκειται για χήρα, ανύπαντρη γυναίκα,διαζευγμένη μητέρα και ζευγάρια σε διάσταση. Κατά συνέπεια ο γονέας αυτός αναλαμβάνει την ανατροφή των παιδιών. Οι μονογονεϊκές οικογένειες αυξάνονται συνέχεια τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.
Παλιότερα όταν μία γυναίκα μεγάλωνε μόνη της ένα παιδί, ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος μίας κοινωνίας. Οι λόγοι που μεγάλωνε μόνη της μία γυναίκα ένα παιδί οφειλόταν σε πρόωρο θάνατο, σε ασθένειες, σε μεταναστεύσεις, σε εξορίες. Στη σημερινή εποχή η κοινωνική απελευθέρωση της γυναίκας και το γεγονός ότι η ηθική δεν συνδυάζεται με την προσωπική ζωή της, έχει ως αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να επιλέγουν να μεγαλώσουν μόνες τους ένα παιδί. Πολλές είναι οι γυναίκες που επιλέγουν να κρατήσουν ένα παιδί και να το μεγαλώσουν μόνες τους ή να μην παντρευτούν με τον πατέρα του παιδιού τους.
Είναι δύσκολο να συγχωνευθούν δύο ρόλοι, της μητέρας και του πατέρα, σε ένα πρόσωπο. Γι αυτό η γυναίκα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να ανταποκριθεί. Συνήθως το παιδί ταυτίζεται με τη μητέρα και δύσκολα μπορούν να μπουν τρίτοι σε αυτή τη σχέση. Ειδικά όταν δεν υπάρχουν συγγενικά πρόσωπα, τα οποία να μπαίνουν στο σπίτι, το παιδί κοινωνικοποιείται δύσκολα. Στο σχολείο θα έχει πρόβλημα, ειδικά τις πρώτες μέρες και θα είναι δύσκολο να ενταχθεί ομαλά στη σχολική κοινωνία.
Επίσης ακόμη και στη σημερινή εποχή, ειδικά στις κλειστές κοινωνίες, υπάρχει κοινωνικός ρατσισμός απέναντι στα παιδιά που μεγαλώνουν με ένα γονέα.
Είναι καλό ο πατέρας να περνάει χρόνο με το παιδί, αν υπάρχει στη ζωή και να συμβάλλει στην ομαλή συναισθηματική ανάπτυξή του. Σίγουρα είναι δύσκολο για μία μητέρα να μεγαλώνει μόνη της ένα παιδί. Παρόλα αυτά είναι προτιμότερο μία μισή οικογένεια, που προσφέρει ηρεμία και ασφάλεια στο παιδί, παρά μία ολόκληρη αλλά προβληματική οικογένεια.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Μονογονεϊκή οικογένεια"

 • Έτοιμοι για δεύτερο παιδί;

  Δεν υπάρχει πιο όμορφη αίσθηση από μία οικογένεια με πολλά παιδιά. Τα παιδιά είναι ευτυχία αλλά πότε είναι έτοιμη μία γυναίκα για να προσπαθήσει να κάνει ένα δεύτερο παιδάκι; Πρώτα από όλα πρέπει να συζητήσετε την επιθυμία σας αυτή με το σύντροφό σας.

 • Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά

  Οι περισσότεροι γονείς δουλεύουν πολλές ώρες και βλέπουν λίγο τα παιδιά τους. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ποιοτικός χρόνος ανάμεσα στους γονείς και στο παιδί. Είναι σημαντικό να τρώτε όλοι μαζί.

 • Οικογένεια με δύο εργαζόμενους γονείς

  Παλιότερα σε μία τυπική οικογένεια ο πατέρας εργαζόταν και η μητέρα ασχολιόταν με το νοικοκυριό και το μεγάλωμα των παιδιών. Στη σημερινή εποχή οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται. Κατά συνέπεια τα παιδιά μεγαλώνουν με τον παππού και τη γιαγιά ή με κάποιο άλλο πρόσωπο έως να επιστρέψουν οι γονείς από τη δουλειά τους.

 • Συμβουλές για πατέρες μόνους

  Στη σημερινή εποχή αυξάνεται ο αριθμός των αντρών που μεγαλώνουν μόνοι τα παιδιά τους. Ένας μόνος πατέρας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην προσπάθειά του να συνδυάσει την ανατροφή των παιδιών, με τη δουλειά του και τις δουλειές του σπιτιού.

 • Παιχνίδια για μωρά (Ηλικία παιδιού από ένα έως δύο ετών)

  Τα παιχνίδια είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη ενός μωρού. Τα παιχνίδια και η σωστή επιλογή αυτών είναι σημαντική για τη δημιουργική απασχόληση ενός μωρού. Ειδικά στην ηλικία από ένα έως τριών ετών.