Μυστικά μελέτης

Είναι σημαντικό τώρα που έχουν ανοίξει τα σχολεία να βοηθήσουμε τα παιδάκια μας να αποκτήσουν μία ισορροπημένη σχέση με τη μελέτη. Το βασικό είναι το παιδάκι να μην βλέπει τη μελέτη ως αγγαρεία ή τιμωρία. Είναι σωστό οι γονείς να προσφέρουν στο παιδάκι το σωστό κίνητρο ώστε να διαβάζει. Πρέπει το παιδί να καταλάβει ότι θα δει ένα παιδικό, θα παίξει, θα πάει βόλτα ή θα δει τους φίλους του εφόσον ολοκληρώσει τη μελέτη των μαθημάτων του.
Η επιβράβευση ενθαρρύνει τα παιδάκια που διαβάζουν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πείτε "μπράβο" στο παιδάκι σας: Ένα μικρό σνακ, ένα διάλειμμα για παιχνίδι, μία τρυφερή αγκαλίτσα, το ενισχύουν ψυχολογικά για να συνεχίσει τη σωστή δουλειά. Μην βγάζετε το παιχνίδι από τις δραστηριότητες του παιδιού σας, ακόμη κι αν έχει φορτωμένο πρόγραμμα. Οργανώστε το χρόνο του παιδιού σας. Είναι καλό το παιδάκι να ξεκινάει το διάβασμα νωρίς ώστε να είναι ξεκούραστο και συγκεντρωμένο. Επίσης είναι θεμιτό να διαβάζει την ίδια ώρα κάθε μέρα ώστε να μην "εκτροχιάζεται" από το καθημερινό του πρόγραμμα.
Τα ευχάριστα διαλείμματα βοηθούν τους μαθητές και τους χαλαρώνουν από την κούραση της μελέτης. Προσοχή όμως στην τηλεόραση και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είναι καλύτερα να ασχοληθούν με αυτά μετά τη μελέτη τους. Επιπλέον η επανάληψη των μαθημάτων βοηθάει πολύ ώστε να αποθηκευτούν οι πληροφορίες, τις οποίες θα ανακτήσει το παιδάκι στο σχολείο. Προτιμήστε να κάνετε τις εύκολες εργασίες στο τέλος. Μ' αυτόν τον τρόπο, αφενώς το παιδάκι θα είναι περισσότερο συγκεντρωμένο στα δύσκολα μαθήματα, αφετέρου θα ολοκληρωθεί το διάβασμα ευχάριστα.
Κάθε παιδάκι έχει διαφορετικό μαθητικό στυλ. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι μαθητών: Ο ακουστικός τύπος, ο οπτικός τύπος και ο εμπειρικός τύπος. Προσπαθήστε παρατηρώντας το παιδάκι σας να διακρίνετε σε ποιόν τύπο ανήκει. Έτσι θα μπορείτε να βοηθάτε το παιδάκι ευκολότερα. Τέλος, μην κάνετε ποτέ τη δική του δουλειά. Αφήστε χρόνο στο παιδάκι να εργαστεί και να μελετήσει μόνο του. Μόνο έτσι θα μάθει να διαβάζει σωστά και να προσπαθεί επίμονα να καταφέρει να κάνει της εργασίες του. Υπομονή και χαρά λοιπόν σε γονείς και παιδάκια.
Καλή σχολική χρονιά σε όλους.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Μυστικά μελέτης"

 • Σωστή διατροφή για μία καλή σχολική χρονιά

  Στη σύγχρονη εποχή τα παιδιά έχουν πολλές υποχρεώσεις: Διάβασμα, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, σπορ και χόμπυ γενικότερα. Η σωστή και η ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζουν μία δυνατή φυσική άμυνα και μία καλύτερη σωματική και πνευματική απόδοση, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

 • Σχολική τσάντα

  Η σχολική τσάντα ενοχοποιείται για την εμφάνιση σκολίωσης στους μαθητές. Μιάς και πλησιάζει ο Σεπτέμβρης και τα παιδάκια επιλέγουν την καινούργια σχολική τσάντα τους πρέπει οι γονείς να προσέξουν κάποια πράγματα. Αρχικά η σχολική τσάντα δεν πρέπει να είναι βαριά ούτε να φοριέται με λάθος τρόπο.

 • Επιστροφή στα θρανία

  Όσο πλησιάζει ο Σεπτέμβρης τα παιδιά είναι καλό να αρχίσουν να προετοιμάζονται ψυχολογικά για τη νέα σχολική χρονιά. Στις καλοκαιρινές διακοπές τα παιδιά παίζουν, διασκεδάζουν και κάνουν διακοπές. Γι αυτό είναι δύσκολο να προσαρμοστούν άμεσα στις απαιτήσεις του σχολείου.

 • Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά

  Οι περισσότεροι γονείς δουλεύουν πολλές ώρες και βλέπουν λίγο τα παιδιά τους. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ποιοτικός χρόνος ανάμεσα στους γονείς και στο παιδί. Είναι σημαντικό να τρώτε όλοι μαζί.

 • Τα πρωτάκια και η μαμά

  Τα σχολεία έχουν ξεκινήσει και τα πρωτάκια μπήκαν σιγά σιγά στον κόσμο της γνώσης. Για άλλες οικογένειες η σχολική χρονιά μπήκε ομαλά ενώ για άλλες με σκαμπανεβάσματα τύπου: "Δεν θέλω να πάω ξανά σχολείο". Η συμβουλή είναι υπομονή, αισιοδοξία και χαλαρότητα και όλα θα μπούνε στο ρυθμό τους.