Νήπια με αυτοπεποίθηση

Τα νήπια είναι ακόμη μικρά παιδάκια και δεν μπορούνε με ευκολία να αυτοεξυπηρετούνται απόλυτα. Κατά συνέπεια η ζωή τους γίνεται δύσκολη στο νηπιαγωγείο. Γι αυτό είναι κανόνας πως αν μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται εύκολα, θα ξεκινήσουν με αυτοπεποίθηση το νηπιαγωγείο. Γι αυτό οι γονείς πρέπει να διευκολύνουν τη ζωή των νηπίων, εξασκώντας τα παιδάκια ώστε να αυτοεξυπηρετούνται όσο το δυνατόν καλύτερα.
Καταρχήν είναι καλό οι γονείς να επιλέγουν άνετα ρούχα για τα νήπια. Είναι πιο πρακτικά τα μπουφάν με φερμουάρ αντί για κουμπιά, τα παπούτσια με χριτς χρατς αντί για κορδόνια και οι φόρμες με λάστιχο. Επίσης το παιδάκι δεν πρέπει να έχει το άγχος ότι θα λερώσει τα ρούχα του. Στο νηπιαγωγείο τα παιδιά παίζουν, τρέχουν, ζωγραφίζουν και μπορεί ανά πάσα στιγμή να λερώσουν ή να σκίσουν τα ρουχαλάκια τους. Γι αυτό επιλέξτε απλά και βολικά ρούχα και κυρίως μην αγχώνετε τα παιδάκια μήπως λερωθούν ή χαλάσουν τα ρούχα και τα παπούτσια τους.
Αν το νηπιάκι σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την τουαλέτα δώστε του στη σχολική τσάντα μερικά πλαστικά, καλύμματα μιάς χρήσης. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να κάθεται άνετα στη λεκάνη της τουαλέτας. Υπάρχουν κάποια νήπια που δυσκολεύονται με τον αποχωρισμό από τη μανούλα. Πρέπει η μαμάδες να είναι ψύχραιμες και να παραμένουν στο προαύλιο διακριτικά και χρονικά σύντομα. Μπορείτε απλά να αγκαλιάσετε το παιδάκι, να του δώσετε ένα φιλάκι και να υποσχεθείτε πως θα είστε συνεπείς στην ώρα που σχολάει ώστε να το πάρετε στο σπίτι. Έτσι το παιδάκι θα μπει με αυτοπεποίθηση στην τάξη. Εφόσον το νήπιο εξακολουθεί να γκρινιάζει και ίσως να κλαίει, πρέπει να είστε δυνατές και ψύχραιμες. Είναι σωστό να φύγετε από το προαύλιο και να δείξετε πως εμπιστευόσαστε τη δασκάλα. Σύντομα το παιδάκι θα νιώσει ασφαλή με τη νηπιαγωγό του. Επίσης ακόμη κι αν κλάψει μετά από κάποια ώρα θα έχει την περιέργεια να ανακαλύψει το καινούργιο περιβάλλον, επομένως θα σταματήσει να κλαίει. Είναι θεμιτό εφόσον το παιδάκι δεν μιλάει καλά να ρωτήσετε έναν ειδικό γιατρό ώστε να σας δώσει οδηγίες για την ευκολότερη ένταξη του παιδιού στην ομάδα με τα άλλα παιδάκια.
Καλή αρχή σε όλα τα πρωτάκια και κυρίως με αυτοπεποίθηση.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Νήπια με αυτοπεποίθηση"

 • Τα πρωτάκια

  Τα πρωτάκια είναι μικρά παιδάκια και όπως λέει και η παροιμία: "Κάθε αρχή και δύσκολη". Η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο θα είναι συγκινητική για τους γονείς αλλά λιγάκι περίεργη για τα παιδάκια. Αν το παιδάκι έχει πάει και σε παιδικό σταθμό, η προσαρμογή θα είναι ευκολότερη.

 • Φθινόπωρο η εποχή των αλλαγών

  Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του... Το Φθινόπωρο ειδικά το Σεπτέμβρη η οικογένεια επιστρέφει από τις διακοπές, οι γονείς επιστρέφουν στις δουλειές τους και τα παιδιά στο σχολείο τους. Συχνά το Σεπτέμβρη κάποιοι γονείς αλλάζουν εργασία ή και σπίτι.

 • Σχολική φοβία

  Οι παιδικές φοβίες γίνονται και φοβίες των γονιών. Συνήθως μία παιδική φοβία "δείχνει" αθώα αλλά είναι καλό να την αντιμετωπίζουμε. Τα παιδιά με σχολική φοβία αρνούνται κατηγορηματικά να πηγαίνουν στο σχολείο.

 • Όταν τα παιδιά βλέπουν το σχολείο σαν εφιάλτη

  Μιάς και ο Σεπτέμβρης πλησιάζει και σε λίγες μέρες θα ανοίξουν τα σχολεία υπάρχουν αρκετά παιδάκια που αρνούνται πεισματικά να πάνε στο σχολείο. Συχνά ακούμε από πολλά παιδάκια την έκφραση: "Δεν θέλω να πάω σχολείο".

 • Τα πρωτάκια και η μαμά

  Τα σχολεία έχουν ξεκινήσει και τα πρωτάκια μπήκαν σιγά σιγά στον κόσμο της γνώσης. Για άλλες οικογένειες η σχολική χρονιά μπήκε ομαλά ενώ για άλλες με σκαμπανεβάσματα τύπου: "Δεν θέλω να πάω ξανά σχολείο". Η συμβουλή είναι υπομονή, αισιοδοξία και χαλαρότητα και όλα θα μπούνε στο ρυθμό τους.