Νυχτερινοί τρόμοι

Μία παιδική φοβία είναι οι νυχτερινοί τρόμοι. Οι νυχτερινοί τρόμοι συνδέονται με τον βαθύ ύπνο που κάνει το παιδί. Το παιδάκι ξυπνάει απότομα και αρχίζει να φωνάζει πολύ έντονα. Συνήθως στους νυχτερινούς τρόμους το παιδί ιδρώνει, δείχνει φοβισμένο και δεν "επικοινωνεί" με το περιβάλλον. Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί πολύ απλά το παιδάκι κοιμάται βαθιά. Οι νυχτερινοί τρόμοι και οι εφιάλτες κάνουν την εμφάνισή τους στην ηλικία των δύο με τριών ετών και σιγά- σιγά παύουν να υφίστανται.Όι παιδικοί τρόμοι δεν κρατάνε πάνω από δέκα λεπτά. Αν οι νυχτερινοί τρόμοι εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά την εφηβεία ίσως συσχετίζονται με έντονο άγχος και κάποιο ψυχικό "τραύμα" του παιδιού. Στην περίπτωση αυτή οι γονείς είναι καλό να παρατηρούν το παιδί και λογικά, όσο μειώνεται η ψυχική ένταση, θα υποχωρούν οι νυχτερινοί τρόμοι.
Όταν το παιδί σας βιώνει έναν νυχτερινό τρόμο, όσο κι αν τρομάξετε δεν πρέπει να το ξυπνήσετε. Το παιδί κοιμάται βαθιά και αν το ξυπνήσετε θα τρομάξει. Απλά μείνετε στο δωμάτιο, μήπως κάνει κάποια απότομη κίνηση και έχει κάποιο μικρό ατύχημα (Για παράδειγμα μήπως πέσει από το κρεβάτι του). Ο ρόλος του γονιού είναι δύσκολος αλλά χρειάζεται ψυχραιμία και να παρατηρείτε το παιδί σας. Επίσης όταν το παιδί μεγαλώνει με ηρεμία και βιώνει υγιείς οικογενειακές καταστάσεις, θα είναι πιο ήρεμο και όσο μεγαλώνει θα ξεπερνά την όποια φοβία του.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Νυχτερινοί τρόμοι"

 • Κάποια κόλπα για τα μωρά που κλαίνε

  Τα περισσότερα μωρά κλαίνε συχνά και οι γονείς πανικοβάλλονται γιατί δεν ξέρουν από τί προέρχεται το κλάμα. Δυστυχώς ένα μωράκι δεν μπορεί να μας πει τί έχει. Κατά συνέπεια πρέπει οι γονείς να μάθουν τις αντιδράσεις του και να λειτουργούν αναλόγως.

 • Γιατί το μωρό ξυπνάει τη νύχτα;

  Οι περισσότερες μανούλες παραπονιούνται ότι το μωράκι τους ξυπνάει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης πολλά μωρά ξυπνάνε πολύ νωρίς το πρωί. Οι μανούλες κουράζονται σωματικά και αγχώνονται πολύ με τη συνεχόμενη γκρίνια του μωρού, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 • Προσκόλληση στη μαμά

  Πολλά παιδιά είναι προσκολλημένα στη μανούλα τους, διαμαρτύρονται και κλαίνε όταν η μαμά τους δεν ασχολείται μαζί τους ή φεύγει από το σπίτι. Αν το παιδάκι σας είναι προσκολλημένο πάνω σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αλλά πρέπει να βάλετε κάποια όρια ώστε να ανεξαρτητοποιηθεί.

 • Σχολική φοβία

  Οι παιδικές φοβίες γίνονται και φοβίες των γονιών. Συνήθως μία παιδική φοβία "δείχνει" αθώα αλλά είναι καλό να την αντιμετωπίζουμε. Τα παιδιά με σχολική φοβία αρνούνται κατηγορηματικά να πηγαίνουν στο σχολείο.

 • Παιδικό άγχος αποχωρισμού

  Πολλά είναι τα παιδιά που έχουν άγχος αποχωρισμού ακόμη κι αν χρειάζεται να μείνουν για λίγες ώρες μακρυά από τους γονείς τους. Το άγχος του αποχωρισμού είναι μία ψυχολογική διαταραχή, η οποία γίνεται εμφανής στη βρεφονηπιακή, παιδική ή εφηβική ηλικία ενός παιδιού.