Οικογένεια με δύο εργαζόμενους γονείς

Παλιότερα σε μία τυπική οικογένεια ο πατέρας εργαζόταν και η μητέρα ασχολιόταν με το νοικοκυριό και το μεγάλωμα των παιδιών. Στη σημερινή εποχή οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται. Κατά συνέπεια τα παιδιά μεγαλώνουν με τον παππού και τη γιαγιά ή με κάποιο άλλο πρόσωπο έως να επιστρέψουν οι γονείς από τη δουλειά τους. Επίσης υπάρχουν παιδιά που μένουν αρκετές ώρες μόνα τους στο σπίτι.
Υπάρχουν θετικά αλλά και αρνητικά όταν και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι. Μία θετική συνέπεια είναι ότι υπάρχει καλύτερη οικονομική κατάσταση στην οικογένεια. Δύο μισθοί, κατά συνέπεια λιγότερο άγχος. Επίσης τα παιδιά βλέπουν την έννοια της φυλετικής ισότητας και μαθαίνουν να λειτουργούν έτσι μεγαλώνοντας.
Κάποιες αρνητικές συνέπειες είναι η έλλειψη χρόνου ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά. Με αποτέλεσμα οι γονείς να ανησυχούν για το πώς μεγαλώνουν τα παιδιά τους, εάν παίρνουν συναισθηματική στήριξη και γενικότερα υπάρχει ένα άγχος ως προς τη διαπαιδαγώγιση των παιδιών τους. Πολλά είναι τα παιδιά που νιώθουν παραμελημένα και δεν μεγαλώνουν με το σωστό, τυπικό οικογενειακό πρώτυπο. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν βλέπουν αρκετές ώρες τους γονείς, δεν τρώνε κέθε μέρα μαζί ως οικογένεια. Ειδικά στην εφηβεία κάποια παιδιά "εκμεταλλεύονται" αυτή την απουσία των γονιών.
Πολλά είναι τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά όταν εργάζονται και οι δύο γονείς. Το σημαντικό όμως είναι να φροντίζουν να περνούν εποικοδομητικό χρόνο με τα παιδιά τους, να τους διδάσκουν την πειθαρχία παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να τα "ελέγχουν" ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον να διαθέτουν τα σαββατοκύριακα και τις αργίες στα παιδιά τους και να αφήνουν τα προβλήματα της δουλειάς εκτός οικογένειας. Είναι καλό να φροντίζουν για την αρμονία, την ηρεμία και τη σωστή ανατροφή των παιδιών ακόμη και όταν ο χρόνος δεν επαρκεί. Ακόμη και η στήριξη ανάμεσα στο ζευγάρι βοηθάει την ψυχική ισορροπία των παιδιών.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Οικογένεια με δύο εργαζόμενους γονείς"

 • Έτοιμοι για δεύτερο παιδί;

  Δεν υπάρχει πιο όμορφη αίσθηση από μία οικογένεια με πολλά παιδιά. Τα παιδιά είναι ευτυχία αλλά πότε είναι έτοιμη μία γυναίκα για να προσπαθήσει να κάνει ένα δεύτερο παιδάκι; Πρώτα από όλα πρέπει να συζητήσετε την επιθυμία σας αυτή με το σύντροφό σας.

 • Νυχτερινοί τρόμοι

  Μία παιδική φοβία είναι οι νυχτερινοί τρόμοι. Οι νυχτερινοί τρόμοι συνδέονται με τον βαθύ ύπνο που κάνει το παιδί. Το παιδάκι ξυπνάει απότομα και αρχίζει να φωνάζει πολύ έντονα. Συνήθως στους νυχτερινούς τρόμους το παιδί ιδρώνει, δείχνει φοβισμένο και δεν "επικοινωνεί" με το περιβάλλον.

 • Φθινόπωρο η εποχή των αλλαγών

  Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του... Το Φθινόπωρο ειδικά το Σεπτέμβρη η οικογένεια επιστρέφει από τις διακοπές, οι γονείς επιστρέφουν στις δουλειές τους και τα παιδιά στο σχολείο τους. Συχνά το Σεπτέμβρη κάποιοι γονείς αλλάζουν εργασία ή και σπίτι.

 • Συμβουλές για εργαζόμενες μαμάδες

  Πολλές είναι οι μανούλες που εργάζονται και παραπονιούνται ότι δεν περνούν πολύ χρόνο με τα παιδιά τους. Είναι λογικό ο χρόνος να σας φαίνεται πάντα λίγος μιάς και κάθε μανούλα θέλει να περνάει πολύ χρόνο με το παιδί της.

 • Μονογονεϊκή οικογένεια

  Οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι αυτές που αποτελούνται από έναν γονέα, ο οποίος δεν ζει ως ζευγάρι με κάποιον άλλο σύντροφο. Πρόκειται για χήρα, ανύπαντρη γυναίκα,διαζευγμένη μητέρα και ζευγάρια σε διάσταση. Κατά συνέπεια ο γονέας αυτός αναλαμβάνει την ανατροφή των παιδιών.