Παιδική παχυσαρκία

Η παιδική παχυσαρκία είναι μία σύγχρονη νόσος. Έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά στην Ελλάδα πάσχουν από παχυσαρκία και το ποσοστό αυτών πρέπει να μας προβληματίσει. Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που συνεχίζουν να είναι παχύσαρκα και ως ενήλικες. Επίσης η παχυσαρκία είναι επικίνδυνη για την υγεία, τόσο βιολογικά, όσο και ψυχολογικά. Πολλοί γονείς εικάζουν πως μεγαλώνοντας το παιδί τους θα χάσει το επιπλέον βάρος του. Αυτή είναι μία λάθος αντιμετώπιση.
Είναι καλό να προσέχουμε τη διατροφή των παιδιών. Τα fast food, το πρόχειρο φαγητό και τα γευστικά σνακς, όπως σοκολάτες, γαριδάκια, μπισκότα, αναψυκτικά είναι σύμμαχοι της παχυσαρκίας. Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε το σπιτικό φαγητό, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό για μία εργαζόμενη μητέρα. Επιπλέον τα παιδιά πρέπει από μικρά να ενημερώνονται για τη σημασία της υγιεινής διατροφής. Αυτό μπορεί να γίνει από τους γονείς σε συνεργασία με το σχολείο.
Πολλά παιδιά εθίζονται στη ζάχαρη, στο αλάτι και στις έντονες γεύσεις που προσφέρουν τα έτοιμα φαγητά (τα fast food). Το κρέας αποτελεί βασικό φαγητό των παιδιών ενώ δεν τρώνε σαλάτες, φρούτα και όσπρια. Οι γονείς πρέπει να ασχολούνται με τη διατροφή των παιδιών. Το σωστό πρωινό και τα σπιτικά και ισορροπημένα σε θρεπτικά συστατικά γεύματα, βοηθούν στην καλή υγεία και στο σωστό σωματικό βάρος των παιδιών.
Η άθληση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κατά της παχυσαρκίας. Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος των παιδιών είναι περιορισμένος, είναι καλό να ασχολούνται με κάποιο άθλημα ή σπορ. Ο αθλητισμός βάζει τα παιδιά σε μία διαδικασία να τρώνε σωστά και να διατηρούν το βάρος τους σταθερό. Ακόμη και στα σχολικά κυλικεία πρέπει να υπάρχουν μόνο υγιεινά φαγητά για τα παιδιά, γιατί το σχολείο τα διαπαιδαγωγεί. Θα ήταν θεμιτό να υπάρξουν μαθήματα σχετικά με τη σωστή διατροφή των παιδιών ώστε να υπάρχει ενημέρωση και από το σχολείο.
Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, η ενημέρωση και η ενασχόληση των γονιών με τα παιδιά θα βοηθήσουν πολύ στην αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας. Είναι κρίμα ενώ υπάρχουν λύσεις, να αφήνουμε τα παιδιά μας να παίρνουν βάρος και να διακινδυνεύουμε τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Παιδική παχυσαρκία"

 • Πώς να χάσουμε κιλά μέχρι το γάμο

  Οι περισσότερες νύφες αγχώνονται πολύ για την ημέρα του γάμου τους. Επειδή το νυφικό φόρεμα συνήθως οι νύφες το αγοράζουν κάποιους μήνες πριν τη γαμήλια τελετή, υπάρχει ο φόβος της αύξησης βάρους. Επίσης αρκετές είναι οι νύφες που πρέπει να χάσουν κιλά ώστε να "χωρέσουν" στο νυφικό των ονείρων τους.

 • Υγιεινή διατροφή για παιδιά

  Πολλοί γονείς αγχώνονται σχετικά με τη διατροφή των παιδιών τους. Η σωστή διατροφή για τα παιδιά είναι ακρογωνιαίος λίθος για την υγεία τους. Τα παιδιά όσο μεγαλώνουν αυξάνονται οι ενεργειακές τους ανάγκες και η διατροφή τους πρέπει να είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, σίδηρο, βιταμίνες και ασβέστειο.

 • Σνακ ρομπότ

  Ένα σνακ ρομπότ αποτελεί μία έξυπνη, πρωτότυπη και νόστιμη ιδέα για τα παιδικά πάρτυ και για τα παιδικά γεννέθλια ή για ένα απογευματινό γεμάτο φαντασία γεύμα. Υλικά: Ψωμί του τοστ Χρωματιστές πιπεριές Φέτες γαλοπούλας Φέτες από κίτρινο τυρί Καρότο Πάστα ελιάς Εκτέλεση της συνταγής:

 • Μυστικά διατροφής για παιδιά

  Η σημαντικότερη υποχρέωση ενός γονιού είναι η φροντίδα για την υγεία των παιδιών του. Το μεγαλύτερο αγαθό είναι η υγεία και τα παιδιά πρέπει να μάθουν να την εκτιμούν. Η ισορροπημένη και η υγιεινή διατροφή είναι σύμμαχοι της καλής υγείας.

 • Γαστρεντερίτιδα και παιδιά

  Η γαστρεντερίτιδα είναι ένα συχνό φαινόμενο για τα μικρά παιδάκια. Είναι ένας ερεθισμός του στομαχιού και των εντέρων. Τα συμπτώματα μιάς γαστρεντερίτιδας είναι ο πυρετός, η διάρροια και οι πόνοι στο στομάχι του παιδιού. Επίσης κάποιες φορές τα παιδάκια ανεβάζουν πυρετό και έχουν ατονία.