Παιδική παχυσαρκία

Πλέον η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μία πραγματικότητα στον Δυτικό κόσμο. Ειδικότερα στην Ελλάδα, έρευνα δείχνει, πως το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών, σε ηλικίες 8-12 είναι 26,9% και το ποσοστό, σε ηλικίες 12- 18 ετών αγγίζει το 20% για αγόρια και το 8% για κορίτσια.
Το εύλογο ερώτημα είναι: "Πώς αντιμετωπίζεται η παιδική παχυσαρκία;".
Αρχικά για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πρέπει να ενημερώνονται οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί από ειδικούς διαιτολόγους. Έτσι θα υιοθετηθεί μία ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση ως τρόπος ζωής. Οι γονείς πρέπει να επιβραβεύουν τα παιδιά και όχι να τα επικρίνουν. Επίσης οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βρίσκουν τρόπους να "διδάσκουν" στα παιδιά τι σημαίνει υγιεινή διατροφή. Η παιδική παχυσαρκία αντιμετωπίζεται και προλαμβάνεται με την ισορροπημένη διατροφή, κατά συνέπεια, τα παιδιά θα είναι και σωματικά και νοητικά υγιή. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε τρία βασικά γεύματα και 2,3 ενδιάμεσα υγιεινά σνακ. Επίσης τα παιδιά πρέπει να τρώνε στο τραπέζι και όχι μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή. Επίσης τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τα ανθυγιεινά σνακ και να τρώνε οπωσδήποτε ένα πλήρες πρωινό γεύμα. Πιο συγκεκριμένα η παιδική διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (Ειδικά εποχής), κατανάλωση άπαχου κρέατος, κατανάλωση ψαριού και οσπρίων τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Επίσης τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τα γλυκά, τα αναψυκτικά και το συνεχόμενο έτοιμο φαγητό.
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αθλούνται, έτσι, θα είναι και σωματικά και νοητικά υγιή. Επίσης η άθληση "προστατεύει" τα παιδιά από κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες. Είναι θεμιτό τα παιδιά να περπατούν συχνά, να κάνουν κάποιο ομαδικό άθλημα ή να παίζουν. Τα παιχνίδια όπως το κρυφτό, το κυνηγητό, το σκοινάκι κτλ. είναι ένας τρόπος άσκησης. Ακόμη και ένα ομαδικό άθλημα, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση κτλ. και κοινωνικοποιούν τα παιδιά και τα ίδια υιοθετούν έναν σωστό τρόπο ζωής. Τέλος ας περιορίσουν οι γονείς την πολύωρη ενασχόληση των παιδιών με τον υπολογιστή.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Παιδική παχυσαρκία "

 • Tips για την διατροφή των παιδιών

  Η διατροφή των παιδιών είναι ακρογωνιαία για την καλή υγεία τους. Οι γονείς είναι αυτοί που με το παράδειγμά τους θα μάθουν στα παιδιά να τρέφονται σωστά και υγιεινά ώστε να γίνουν δυνατά και υγιή. Κάποια tips για μία σωστή διατροφή των παιδιών είναι τα εξής:

 • Γεύματα παιδιών και καλοκαίρι

  Τα παιδιά για να μεγαλώσουν με σωματική και ψυχική υγεία πρέπει να τρώνε σωστά και υγιεινά. Συνήθως το καλοκαίρι οι γονείς είναι πιο χαλαροί και το πρόγραμμα των παιδιών επίσης. Γι αυτό και κάποιες φορές οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών αλλάζουν προς το χειρότερο.

 • Tips για την αντιμετώπιση της "νεοφοβίας"

  Η νεοφοβία είναι ο φόβος απέναντι στις νέες τροφές και είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, για τα παιδιά που είναι μεγαλύτερα των τριών ετών. Τα παιδιά μετά τα τρία έτη γίνονται πιο διστακτικά στις νέες γεύσεις. Υπάρχουν όμως τρόποι ώστε τα μωρά να δοκιμάσουν τα νέα φαγητά.

 • Τα λάθη των γονιών στη διατροφή των παιδιών

  Πολλές φορές οι γονείς κάνουν λάθη όσον αφορά τη διατροφή των παιδιών γι αυτό χρειάζεται συνεχής ενημέρωση και σωστή "εκπαίδευση" των παιδιών ώστε να τρώνε υγιεινά.

 • Μυστικά διατροφής για παιδιά

  Η σημαντικότερη υποχρέωση ενός γονιού είναι η φροντίδα για την υγεία των παιδιών του. Το μεγαλύτερο αγαθό είναι η υγεία και τα παιδιά πρέπει να μάθουν να την εκτιμούν. Η ισορροπημένη και η υγιεινή διατροφή είναι σύμμαχοι της καλής υγείας.