Παιχνίδι, ηλικία και φύλο

Κάθε ηλικία και κάθε φύλο έχει τα δικά του παιχνίδια. Συνήθως τα αγόρια παίζουν κάποια παιχνίδια με το μπαμπά τους όπως μαξιλαροπόλεμο και τα κοριτσάκια επιλέγουν τα πιο "μαμαδίστικα" παιχνίδια. Το παιχνίδι μπορεί κάλλιστα να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και να βοηθήσει στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.
Από 0-1 έτος το καλύτερο παιχνίδι των παιδιών είναι οι γονείς. Μπορείτε να κουβεντιάζετε με τα παιδιά σας και να τους δείχνετε διάφορα αντικείμενα μέσα στο σπίτι, εξηγώντας τους τί είναι το καθένα. Επίσης μπορείτε να τους διαβάζετε παραμύθια ώστε να συνηθίσουν να "δέχονται" τις πληροφορίες και να συγκεντρώνονται πιο εύκολα.
Από 1- 2 ετών τα παιδιά αρχίζουν να διασκεδάζουν με τα παιχνίδια. Οι γονείς μπορείτε να ζωγραφίσετε με τα παιδιά σας και να τους εξηγείτε τι ζωγραφίζετε. Έτσι θα μάθουν καινούργιες λέξεις και θα νιώσουν τη χαρά της δημιουργίας. Ένα ακόμη παιχνίδι είναι να καθίσετε μπροστά στον καθρέφτη και να μάθετε στα παιδάκια σας να χαμογελάνε ή να στέλνουν φιλάκια. Τα παιδιά θα διασκεδάσουν και θα γελάσουν με την ψυχή τους.
Από 2- 3 ετών τα παιδιά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πολλά πράγματα. Μπορείτε ακόμη να τους αναθέσετε και ρόλους. Για παράδειγμα να σας φέρουν τα κλειδιά σας, να βοηθήσουν να συμμαζέψετε τα παιχνίδια ή και το παιδικό τους δωμάτιο. Επίσης μπορείτε να τους διαβάσετε κάποιο παραμύθι και να σας δείχνουν τους ήρωες του παραμυθιού. Υπάρχουν και τα "μπαμπαδίστικα" παιχνίδια, τα οποία συνήθως είναι πιο δυναμικά, κινητικά και ενεργητικά. Τα παιχνίδια κίνησης βοηθούν στην κινητική ανάπτυξη των παιδιών.
Οι μπαμπάδες μπορείτε να κρύβετε κάποιο παιχνίδι από το οπτικό πεδίο των παιδιών και να το ξανά εμφανίζετε. Επίσης να "μπουσουλάτε" μαζί με τα παιδιά μέσα στο σπίτι ώστε να ανακαλύπτετε μαζί καινούργιες ασχολίες. Επιπλέον, ένα παιχνίδι είναι να καθίσετε αντικριστά και να αφήνετε τη μπάλα να κυλήσει προς το παιδί σας, ζητώντας του να σας τη στείλει πίσω. Ένα δημιουργικό παιχνίδι είναι να φτιάξετε έναν πύργο από τουβλάκια. Είναι καλό να μάθετε στο παιδάκι σας να συνεργάζεται και να έχει την υπομονή να παίζει όταν έρχεται η σειρά του. Οι βόλτες με το μπαμπά αποτελούν για τα παιδιά ένα ακόμη παιχνίδι και μία ευκαιρία ώστε να ξεκουραστεί και η μαμά. Όταν το παιδάκι σας γίνει 2- 3 ετών μπορείτε να παίξετε κυνηγητό ώστε να κάνει σωματική άσκηση και να διασκεδάσει ταυτόχρονα.
Η παιδική χαρά είναι όντως η χαρά των παιδιών. Τα παιδιά θα παίξουν, θα τρέξουν, θα εκτονωθούν και θα καλλιεργήσουν την κοινωνικότητα τους μιας και θα έρθουν σε επαφή με άλλα παιδάκια. Απλά οι γονείς πρέπει να προσέχετε τα παιδάκια σας ώστε να μην χτυπήσουν ή τραυματιστούν. Τέλος, ο ζωολογικός κήπος είναι μία δημιουργική επιλογή. Οι γονείς μπορείτε να δείξετε στα παιδιά σας το κάθε ζωάκι, που τόσο καιρό έβλεπε στα παραμυθάκια και μόνο.
Σημασία έχει οι γονείς να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, να επιλέγουν τα σωστά παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους και αν βάλετε και λίγη φαντασία θα προσφέρετε στα παιδιά σας γνώσεις και στιγμές διασκέδασης.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Παιχνίδι, ηλικία και φύλο"

 • Πασχαλινά δώρα για παιδιά

  Εδώ και πολλά χρόνια τα παιδιά περιμένουν με αγωνία το δώρο που θα τους κάνει η νονά τους το πάσχα. Ζούμε στην εποχή της εικόνας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές επιλογές για δωράκια. Πολλά παιχνίδια στο εμπόριο καθώς και δώρα, είτε ακριβά, είτε πιο οικονομικά.

 • Συμβουλές για χριστουγεννιάτικα δώρα

  Τα Χριστούγεννα και η πρωτοχρονιά πλησιάζουν και τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία το δώρο του Άγιου Βασίλη. Ό,τι και να λέμε περί οικονομικής κρίσης δεν γίνεται να στερήσουμε τα χριστουγεννιάτικα δώρα από τα παιδιά μας. Τα χριστουγεννιάτικα δώρα "χρωματίζουν" τις γιορτινές μέρες των παιδιών.

 • Έξυπνα παιχνίδια για έξυπνα παιδιά

  Σε λίγες μέρες πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και οι περισσότεροι γονείς θα κάνουν δώρα στα παιδιά τους. Τα μικρά παιδιά είναι σαν σφουγγάρια και απορροφούν τη γνώση. Μία καλή ιδέα για δώρα είναι τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, τα οποία είναι ενδιαφέροντα, διασκεδαστικά και ποιοτικά ταυτόχρονα.

 • Επιστροφή στα θρανία

  Όσο πλησιάζει ο Σεπτέμβρης τα παιδιά είναι καλό να αρχίσουν να προετοιμάζονται ψυχολογικά για τη νέα σχολική χρονιά. Στις καλοκαιρινές διακοπές τα παιδιά παίζουν, διασκεδάζουν και κάνουν διακοπές. Γι αυτό είναι δύσκολο να προσαρμοστούν άμεσα στις απαιτήσεις του σχολείου.

 • Κριτήρια για την αγορά παιδικών παιχνιδιών

  Τα παιχνίδια είναι ευρέως διαδεδομένα στα παιδιά αλλά και στους γονείς. Είναι καλό να κάνετε μία έρευνα αγοράς πριν αγοράσετε παιχνίδια για τα παιδάκια σας. Αρχικά ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν είναι επικίνδυνα για το παιδί σας ή το βρέφος.