Προβλήματα κατά το θηλασμό

Είναι γνωστό ότι ο θηλασμός είναι ευεργετικός για το μωρό και για τη μητέρα. Πέραν του καλού που κάνει στο ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού φέρνει κοντά και τη μανούλα με το μωράκι της. Κάποιες φορές όμως δημιουργούνται κάποια προβληματάκια και η μητέρα δυσκολεύεται να θηλάσει το μωρό της. Ένα πρόβλημα κατά τον θηλασμό δημιουργείται όταν το παιδί γεννήθηκε πρόωρα. Παρόλα αυτά τα πρόωρα μωράκια έχουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη να τα θηλάσει η μανούλα τους. Κατά τον θηλασμό η μητέρα θα αναπληρώσει το χαμένο χρόνο, που στερήθηκε το μωρό της στο μαιευτήριο. Τις πρώτες μέρες μπορείτε με ένα θήλαστρο να συλλέξετε το μητρικό γάλα και να το δώσετε στην τράπεζα γάλακτος του νοσοκομείου. Έτσι θα το ταϊζουν με το μητρικό σας γάλα. Το μητρικό γάλα ενισχύει την ανάπτυξη του βρέφους αλλά και το ανοσοποιητικό του σύστημα. Όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας ρωτήστε το γυναικολόγο σας πως να θηλάσετε σωστά το μωρό σας.
Όταν μία μητέρα έχει δίδυμα τότε ο θηλασμός είναι λιγάκι πιο δύσκολος. Παρόλα αυτά το γάλα παράγεται στο μαστό με βάση τη ζήτηση. Είναι σημαντικό η μανούλα να τρέφεται με τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας και να πίνει αρκετά υγρά. Επιπλέον αρχικά τα διδυμάκια ίσως να θηλάζουν ταυτόχρονα αλλά όσο περνάει ο καιρός, το κάθε μωρό φτιάχνει το δικό του πρόγραμμα. Γι αυτό η έγκυος πρέπει να ξεκουράζεται ώστε να αντέξει τον συχνό θηλασμό. Πολλές μανούλες αναρωτιούνται αν πρέπει να θηλάζουν το μωράκι τους όταν είναι άρρωστο. Είναι καλό να το θηλάζετε γιατί το μητρικό γάλα εφοδιάζει το μωρό σας με τα κατάλληλα αντισώματα, που χτίζουν το ανοσοποιητικό του σύστημα. Αν είναι η μανούλα άρρωστη με κάποια ίωση, είναι καλό να ρωτήσει τον παιδίατρο. Τις περισσότερες φορές το μωρό παίρνει και τα αντισώματα από τον οργανισμό της μανούλας ώστε να αντιμετωπίσει μία ίωση. Παρόλα αυτά αν χρειαστεί να διακόψετε τον θηλασμό έως να αναρρώσετε, πρέπει να βγάζετε το μητρικό γάλα με θήλαστρο ώστε να μην διακοπεί το μητρικό σας γάλα και να συνεχίσετε να θηλάζετε το μωρό σας. Οι γυναίκες που πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους αναρωτιούνται αν πρέπει να διακόψουν τον θηλασμό. Ίσως πρακτικά να είναι πιο δύσκολος ο θηλασμός αλλά υπάρχουν λύσεις. Είναι καλό να θηλάζετε το μωρό σας όταν γυρνάτε σπίτι αλλά και να συλλέγετε το μητρικό γάλα ώστε να ταϊζουν το μωράκι σας όταν θα είστε στη δουλειά. Απλά προμηθευτείτε ένα θήλαστρο και τα ειδικά αποστειρωμένα δοχεία, που θα συλλέγετε το μητρικό γάλα. Κάποιες μανούλες πονάνε κατά τον θηλασμό, ειδικά όταν το μωράκι αρχίσει να βγάζει δοντάκια. Σε μία τέτοια περίπτωση τοποθετήστε σωστά το στοματάκι του μωρού σας στη θηλή σας. Επίσης να κάνετε μπάνιο με κρύο νερό ώστε να ανακουφίζεστε από τον πόνο του δαγκώματος.
Ο θηλασμός και κατά συνέπεια το μητρικό γάλα είναι ένα από τα πολυτιμότερα δώρα που μπορείτε να κάνετε σε εσάς και στο μωράκι σας.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Προβλήματα κατά το θηλασμό"

 • Κόλπα για εύκολο θηλασμό

  Ο θηλασμός είναι ένα πολύτιμο δώρο της φύσης. Ο θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο για τη μανούλα αλλά και για το μωράκι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μητρικό γάλα είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του βρέφους και δεν συγκρίνεται με τα γάλατα του εμπορίου.

 • Θηλασμός πλεονεκτήματα για το μωρό και για τη γυναίκα

  Ο θηλασμός είναι μία διαδικασία που έχει πολλά πλεονεκτήματα για το μωρό αλλά και για τη μανούλα. Το μητρικό γάλα και ειδικά το πρωτόγαλα, περιέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που έχει ανάγκη το μωρό. Αποτελεί τον υγιέστερο τρόπο διατροφής για το μωρό και το προστατεύει από λοιμώξεις, αλλεργίες και μολύνσεις.

 • Έτοιμοι για δεύτερο παιδί;

  Δεν υπάρχει πιο όμορφη αίσθηση από μία οικογένεια με πολλά παιδιά. Τα παιδιά είναι ευτυχία αλλά πότε είναι έτοιμη μία γυναίκα για να προσπαθήσει να κάνει ένα δεύτερο παιδάκι; Πρώτα από όλα πρέπει να συζητήσετε την επιθυμία σας αυτή με το σύντροφό σας.

 • Ήρεμη μέλλουσα μανούλα

  Όταν μία γυναίκα ανακαλύπτει πως είναι έγκυος αρχίζει και το άγχος σχετικά με την ομαλή ροή της εγκυμοσύνης, τον τοκετό, τις διαδικασίες τοκετού, την πιθανότητα της αποβολής, τη διατροφή της κτλ. Είναι δεδομένο πως όλοι θα αρχίσουν τις συμβουλές και ίσως η έγκυος θα αγχώνεται όλο και περισσότερο.

 • Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή

  Σαφώς και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή. Τα περισσότερα παντρεμένα ζευγάρια νιώθουν πως ο γάμος τους ολοκληρώνεται με την απόκτηση των παιδιών τους. Μήπως όμως ο καινούργιος ρόλος του γονιού ακυρώνει τον ρόλο του συντρόφου; Οι περισσότεροι γονείς έχουν ως προτεραιότητα τα παιδιά τους.