Προφύλαξη των παιδιών από τη γρίπη

Ο χειμώνας έχει έρθει και τα παιδιά συχνά παθαίνουν ιώσεις και γρίπη. Τα συμπτώματα της εποχιακής γρίπης είναι τα εξής:
Πυρετός, ρίγος, λήθαργος, κούραση, ανορεξία, βήχας, κεφαλαλγία, μυαλγίες, φαρυγγαλγία, ρινόρροια, εμετοί, διάρροια, αναπνευστική δυσχέρεια.
Κάποιες φορές μία εποχιακή ίωση εμφανίζεται με ελαφρά συμπτώματα και άλλες φορές με πιο βαριά. Είναι καλό εφόσον υπάρξουν τα παρακάτω συμπτώματα στα παιδιά, να πάρετε τη γνώμη του γιατρού σας:
Δυσκολία στην αναπνοή, έντονη ωχρότητα ή κυάνωση, λήθαργος και δυσκολία στην επικοινωνία, αδυναμία λήψης υγρών από το στόμα, συμπτώματα γρίπης που υποτροπιάζουν όλο και πιο βαριά (Ανεβασμένος πυρετός και βήχας), πυρετός με εξάνθημα. Συνήθως μία ίωση διαρκεί 4 με 5 μέρες αλλά στα παιδάκια ίσως διαρκέσει και δέκα μέρες. Είναι καλό να ρωτήσετε τον παιδίατρο σχετικά με τα εμβόλια κατά των εποχιακών ιώσεων. Επίσης κάποια μέτρα για πρόληψη και προστασία από τη μετάδοση της γρίπης είναι τα εξής:
Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Είναι ορθό να πλένετε τα χέρια των παιδιών όταν φταρνίζονται ή βήχουν.
Να μάθετε στα παιδιά να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα ενώ φταρνίζονται ή βήχουν.
Να μην αγγίζουν τα μάτια ή τη μύτη ή το στόμα, ειδικά όταν στο σπίτι έχουν και οι ενήλικες ή κάποιος ενήλικας εποχιακή ίωση γιατί κολλάει εύκολα και το παιδί.
Τακτικός καθαρισμός των επιφανειών με τις οποίες τα παιδιά έρχονται σε επαφή.
Αποφυγή της στενής επαφής με όσους έχουν γρίπη ή ίωση.
Κάποιες φορές οι γονείς στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο ενώ έχουν συμπτώματα εποχιακής ίωσης, αυτό είναι λάθος. Είναι προτιμότερο το παιδάκι να αναρρώσει ώστε να μην κολλήσει και τα υπόλοιπα παιδιά,
Τέλος, η σωστή διατροφή με θρεπτικά για την υγεία φαγητά, ο σωστός ύπνος, τα άφθονα υγρά βοηθούν τα παιδάκια να αντιμετωπίσουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα την ίωση. Σαφώς αν χρειαστεί κάποια αντιβίωση πρέπει οι γονείς να πάρουν τη γνώμη του παιδιάτρου.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Προφύλαξη των παιδιών από τη γρίπη "

 • Οι ασπίδες της υγείας του παιδιού

  Οι ιώσεις, οι γρίπες και τα κρυολογήματα είναι κομμάτι της ζωής των παιδιών, ειδικά όταν ξεκινάει η σχολική χρονιά. Το φθινόπωρο μαζί με τη σχολική χρονιά ξεκινούν και οι ιώσεις. Ο πυρετός, ο βήχας, το συνάχι, η διάρροια και ο εμετός αποτελούν κάποια συμπτώματα.

 • Παιδικές ιώσεις

  Οι παιδικές ιώσεις εποχιακές ή μη ταλαιπωρούν τα παιδάκια κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα. Τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει πλήρως το ανοσοποιητικό τους σύστημα γι αυτό εύκολα παθαίνουν κρυολογήματα. Για ένα κοινό κρυολόγημα ενοχοποιούνται πολλοί και διαφορετικοί ιοί. Οι ιώσεις μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

 • Tips για την αντιμετώπιση της "νεοφοβίας"

  Η νεοφοβία είναι ο φόβος απέναντι στις νέες τροφές και είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, για τα παιδιά που είναι μεγαλύτερα των τριών ετών. Τα παιδιά μετά τα τρία έτη γίνονται πιο διστακτικά στις νέες γεύσεις. Υπάρχουν όμως τρόποι ώστε τα μωρά να δοκιμάσουν τα νέα φαγητά.

 • Παιδική παχυσαρκία

  Πλέον η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μία πραγματικότητα στον Δυτικό κόσμο. Ειδικότερα στην Ελλάδα, έρευνα δείχνει, πως το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών, σε ηλικίες 8-12 είναι 26,9% και το ποσοστό, σε ηλικίες 12- 18 ετών αγγίζει το 20% για αγόρια και το 8% για κορίτσια. Το εύλογο ερώτημα είναι: "Πώς αντιμετωπίζεται η παιδική παχυσαρκία;".

 • Γεύματα παιδιών και καλοκαίρι

  Τα παιδιά για να μεγαλώσουν με σωματική και ψυχική υγεία πρέπει να τρώνε σωστά και υγιεινά. Συνήθως το καλοκαίρι οι γονείς είναι πιο χαλαροί και το πρόγραμμα των παιδιών επίσης. Γι αυτό και κάποιες φορές οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών αλλάζουν προς το χειρότερο.