Πως μιλάμε στα παιδιά για το διαζύγιο

Το πιο δύσκολο σημείο σε έναν χωρισμό είναι να ενημερώσουν οι γονείς τα παιδιά τους. Ο τρόπος που θα μιλήσουν οι γονείς στα παιδιά τους, σχετικά με το διαζύγιο εξαρτάται και από την ηλικία των παιδιών. Αν τα παιδιά είναι μωρά ή νήπια καταλαβαίνουν την ένταση στο σπίτι και συχνά γκρινιάζουν περισσότερο και "προσκολλούν" στους γονείς. Ειδικά μετά το διαζύγιο και εφόσον ο γονιός δουλεύει, η κατάσταση είναι λεπτή. Παρόλα αυτά τα μωρά εύκολα θα προσαρμοστούν στη νέα οικογενειακή κατάσταση μιας και δεν θυμάται πολλά από την προηγούμενη οικογενειακή ζωή. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς δεν γίνεται να εξηγήσουν στα μωρά τους τι έχει γίνει. Μπορούν όμως να διατηρήσουν μία ρουτίνα και να κάνουν το μωρό τους να νιώσει ασφάλεια.
Αν τα παιδιά είναι προσχολικής ηλικίας πρέπει να τους εξηγήσετε, με ηρεμία και υπομονή, πως το διαζύγιο θα κάνει και τους δύο γονείς ευτυχισμένους. Επίσης είναι καλό να τους εξηγήσετε πως δεν θα είστε ζευγάρι αλλά θα είστε γονείς και θα αγαπάτε το παιδί σας, όπως παλιότερα. Δεν χρειάζεται να επεκταθείτε πολύ και να δώσετε πολλές λεπτομέρειες. Μην ξεχνάτε να είστε ξεκάθαροι και σαφείς με το θέμα του χωρισμού. Τα παιδιά στην προσχολική ηλικία ίσως νιώσουν υπαίτια και ίσως θελήσουν να τα ξαναβρείτε. Επίσης υπάρχει ο φόβος να παγιδεύσουν μέσα τους αισθήματα φόβου και ανασφάλειας. Γι αυτό μιλήστε με τα παιδιά και απαντήστε τους στα συνεχή "γιατί", που θα σας ρωτούν.
Εάν τα παιδιά σας είναι μεγαλύτερα μπορούν να καταλάβουν περισσότερα πράγματα σχετικά με το διαζύγιο και με το χωρισμό σας. Ίσως έχουν παραδείγματα από άλλους συμμαθητές τους στο σχολείο. Σίγουρα οι αντιδράσεις θα είναι σπασμωδικές και συνήθως τα μεγαλύτερα παιδιά εναντιώνονται στον γονιό, με τον οποίο μένουν μαζί. Ο άλλος γονιός δείχνει ήρωας στα μάτια τους γιατί τον βλέπουνε σαββατοκύριακα και ίσως τους κάνει και όλα τα χατίρια. Είναι καλό να ενημερώσετε τους δασκάλους ή τους καθηγητές του παιδιού γιατί ένα διαζύγιο έχει ως συνέπεια να πέσει η απόδοση του στα μαθήματα. Επίσης επιλέξτε να το ανακοινώσετε στο παιδί σας κάποια στιγμή που θα είστε και οι δύο γονείς μαζί και μην φύγετε από το σπίτι αμέσως. Αντιθέτως αγκαλιάστε το παιδί και εξηγήστε του πως απλά θα είστε πιο ευτυχισμένοι αν μένετε σε διαφορετικό σπίτι. Μην χρησιμοποιήσετε εκφράσεις όπως: "Δεν αγαπιόμαστε πια" γιατί το παιδί θα αμφισβητήσει και την αγάπη σας γι αυτό. Επιπλέον ακολουθήστε κοινή πλεύση και δείξτε στο παιδί σας πως η σχέση σας είναι πολιτισμένη και πάνω από όλα σας ενδιαφέρει η ευτυχία του. Οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους παντοτινά και αυτό δεν αλλάζει ποτέ.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Πως μιλάμε στα παιδιά για το διαζύγιο"

 • Διαζύγιο και παιδιά

  Ένα διαζύγιο αποτελεί μία δύσκολη κατάσταση για μία οικογένεια, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά. Οι γονείς καλούνται να μιλήσουν στα παιδιά για το χωρισμό τους, εξηγώντας τους πως θα τα αγαπούν για πάντα.

 • Ευτυχισμένος γάμος

  Για τους περισσότερους ανθρώπους ο γάμος είναι ένας σκοπός ζωής. Ειδικά οι γυναίκες θέλουν να παντρευτούν και το θέμα του γάμου τις προβληματίζει. Από την άλλη πλευρά αρκετά είναι τα διαζύγια και οι δυστυχισμένοι άνθρωποι, μέσα σε έναν γάμο.

 • Η γιορτή της μητέρας

  Στις 11 Μαϊου έχει καθιερωθεί η γιορτή της μητέρας. Η ασφάλεια που νιώθουν τα παιδιά με τη μητέρα τους δεν παύει ποτέ. Κάθε μητέρα δίνει την ανιδιοτελή της αγάπη και την κατανόηση στα παιδιά της.

 • Πώς να κάνουμε κοινωνικό ένα μοναχοπαίδι

  Στη σημερινή εποχή αρκετά ζευγάρια επιλέγουν να κάνουν μόνο ένα παιδί. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους: Οικονομικούς, ανασφάλεια των νέων γονιών, έλλειψη χρόνου, πρακτικά προβλήματα, φόβος για τη σωστή διαπαιδαγώγιση των πολλών παιδιών κτλ. Κάποια μοναχοπαίδια είναι λιγάκι μοναχικά.

 • Πατέρας και παιδί μετά το διαζύγιο

  Αρκετοί είναι οι γάμοι που οδηγούνται σε ένα τέλμα με αποτέλεσμα το ζευγάρι να αποφασίσει να χωρίσει. Το διαζύγιο είναι δυσάρεστο όταν υπάρχουν και παιδάκια. Είναι προτιμότερο να χωρίσετε με το σύντροφό σας παρά τα παιδιά να βιώνουν τον αρνητισμό στη σχέση και τα προβλήματα του ζευγαριού.