Συμβουλές για ισορροπημένα παιδιά

Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των νηπίων είναι πολύ σημαντική ώστε να αναπτύξουν μία υγιή προσωπικότητα. Κανένας γονιός δεν είναι αλάθητος αλλά υπάρχουν κάποια μυστικά και συμβουλές για ισορροπημένα παιδιά. Πολλοί γονείς κάνουν το λάθος να συγκρίνουν το παιδί τους με κάποιο άλλο παιδάκι ώστε να παραδειγματιστεί και να "συνετιστεί". Η σύγκριση δημιουργεί στα παιδιά την αίσθηση της κατωτερότητας σε σύγκριση με το άλλο παιδάκι. Επίσης η σύγκριση ίσως κάνει το παιδί να νιώσει το συναίσθημα της αδικίας και του θυμού για τους γονείς ή για το άλλο παιδάκι. Είναι καλό να είστε προσεκτικοί με τη σύγκριση γιατί το κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα, τους δικούς του ρυθμούς και μία διαφορετική οπτική των πραγμάτων.
Για να μεγαλώσετε τα παιδιά σας με ισορροπία και ηρεμία είναι καλό να μην τα φορτώνετε με ευθύνες. Πολλοί γονείς φορτώνουν τα μεγαλύτερα παιδιά τους με ευθύνες, ακόμη και όσον αφορά το "μεγάλωμα" των μικρότερων παιδιών. Κάθε παιδί έχει ανάγκη να παίζει και να νιώθει ανεμελιά αντί να αναλαμβάνει το ρόλο του γονιού ή του "αστυνόμου". Μία ακόμη συμβουλή για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των νηπίων είναι οι γονείς να μην απειλούν τα παιδιά. Οι απειλές και οι εκβιασμοί δημιουργούν φόβο στα παιδιά και όχι σεβασμό για τους γονείς. Πρέπει οι γονείς να εξηγούν στα παιδιά σχετικά με τα όριά τους και με τον διάλογο να τους θέτουν όρια. Κάποιοι γονείς υποτιμούν τα παιδιά και νομίζουν πως δεν καταλαβαίνουν τί συμβαίνει γύρω τους. Ως γνωστόν τα παιδιά και τα νήπια είναι "σφουγγάρια" και απορροφούν κάθε συμπεριφορά. Επομένως οι γονείς είναι καλό να είναι προσεκτικοί ακόμη και για τον τρόπο που μιλούν με τους άλλους. Για παράδειγμα αν οι γονείς μαλώνουν μπροστά στο παιδί τους, το παιδί νιώθει την αρνητική ενέργεια και ίσως γίνει "καθρέφτης" τους. Επιπλέον ένα ακόμη λάθος που κάνουν οι γονείς είναι ότι λένε ψέματα στα παιδιά. Επειδή οι γονείς αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά και συχνά υιοθετούν συμπεριφορές από αυτούς, είναι καλό να μην τους λέτε ψέματα. Αν οι γονείς λένε ψέματα στα παιδιά τότε τα ίδια ίσως θεωρήσουν τα "ψέματα" φυσιολογικά ή ίσως νιώσουν ανάξια να τους λέτε την αλήθεια.
Η σωστή διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά όταν γίνεται με αγάπη και υπομονή σίγουρα θα είναι επιτυχημένη και τα παιδιά θα εξελιχθούν σε ενήλικες με υγιείς προσωπικότητες.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Συμβουλές για ισορροπημένα παιδιά"

 • Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά

  Οι περισσότεροι γονείς δουλεύουν πολλές ώρες και βλέπουν λίγο τα παιδιά τους. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ποιοτικός χρόνος ανάμεσα στους γονείς και στο παιδί. Είναι σημαντικό να τρώτε όλοι μαζί.

 • Υποσχέσεις της νέας χρονιάς

  Τις ημέρες των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς ενώ το σπίτι μοσχοβολάει θαλπωρή οι μανούλες είναι καλό να κάνουν την αυτοκριτική τους και να θέσουν τις υποσχέσεις της νέας χρονιάς. Τα λάθη του προηγούμενου έτους διαγράφονται και οι νέες υποσχέσεις για αλλαγές σε όλους τους τομείς έρχονται.

 • Τρεις γενιές μαζί

  Όταν η συγκατοίκηση με τα πεθερικά είναι δύσκολη υπάρχουν τρόποι να ηρεμήσουν τα πνεύματα προς όφελος όλων. Γενικότερα η συγκατοίκηση με τους γονείς μετά το γάμο είναι μία κατάσταση που ανθίζει στην Ελλάδα. Συχνά η νύφη διαπιστώνει ότι η πεθερά της είναι αυταρχική ή η μητέρα της "χώνει" τη μύτη της στα προσωπικά της.

 • Πώς να κάνουμε κοινωνικό ένα μοναχοπαίδι

  Στη σημερινή εποχή αρκετά ζευγάρια επιλέγουν να κάνουν μόνο ένα παιδί. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους: Οικονομικούς, ανασφάλεια των νέων γονιών, έλλειψη χρόνου, πρακτικά προβλήματα, φόβος για τη σωστή διαπαιδαγώγιση των πολλών παιδιών κτλ. Κάποια μοναχοπαίδια είναι λιγάκι μοναχικά.

 • Η κατάλληλη babysitter

  Πολλά είναι τα ζευγάρια που δουλεύουν και οι δύο με αποτέλεσμα να πρέπει να υπάρχει κάποιο άτομο που να φροντίζει τα παιδιά. Όταν ο παππούς και η γιαγιά δεν μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά τότε μένει η λύση μιάς babysitter.