Συμβουλές για την αγορά των σχολικών ειδών

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2011 θα ανοίξουν τα σχολεία και κατά κοινή παραδοχή ο Σεπτέμβρης είναι ένας δύσκολος μήνας για τις οικογένειες. Τα έξοδα πολλαπλασιάζονται και οι γονείς καλούνται να επιλέξουν τα σχολικά είδη για τη νέα σχολική χρονιά. Πολλές φορές τα παιδιά θέλουν να αγοράσουν πολλά σχολικά είδη, μιας και επηρεάζονται από τις διαφημίσεις και οι γονείς πρόθυμα τους κάνουν το χατίρι. Αυτό όμως δεν είναι παιδαγωγικά ορθό. Τα παιδιά είναι καλό να καταλάβουν την πρακτική αξία των σχολικών ειδών και όχι να μπούνε σε μία διαδικασία άσκοπης κατανάλωσης. Γι αυτό κάποιες συμβουλές για την οικονομική αγορά των σχολικών ειδών δίνονται παρακάτω:
Καταρχήν είναι καλό οι γονείς να συζητήσουν με τα παιδιά τους σχετικά με τις ανάγκες τους σε σχολικά είδη. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας και να χαρούν την αγορά των σχολικών ειδών αλλά όχι να προβούν σε πολυτέλειες και άσκοπες σπατάλες. Είναι θεμιτό να χρησιμοποιήσουμε κάποια περσινά σχολικά είδη εφόσον αυτά διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Για παράδειγμα η σχολική τσάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για δύο και για τρεις συνεχόμενες σχολικές χρονιές. Είναι καλό οι γονείς να φτιάξουν τη λίστα μαζί με τα παιδιά τους ώστε να δούνε τον τρόπο σκέψης τους. Τα σωστά καταναλωτικά πρότυπα συνεπάγονται ψυχική υγεία για τα παιδιά. Βασικό είναι τα σχολικά είδη να παρέχουν ασφάλεια στα παιδιά και όχι απαραίτητα αισθητική ομορφιά.
Οι γονείς πρέπει να φροντίσουν να τηρήσουν τη λίστα που τους έχει δοθεί από το σχολείο. Η γνώμη των εκπαιδευτικών είναι ακρογωνιαία για την επιλογή των σχολικών ειδών. Επίσης είναι καλό να κάνετε έρευνα αγοράς πριν επιλέξετε τα σχολικά είδη, κατ' αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα μάθουν την αξία της οικονομίας. Είναι καλό οι γονείς να αποφύγουν τα σχολικά είδη, μολύβια, στυλό, γόμες, τετράδια κτλ. που έχουν μυρωδιά και γεύση, ειδικά, εφόσον δεν γνωρίζουν την προέλευση αυτών. Οι χημικές ουσίες είναι βλαβερές για την υγεία των μικρών παιδιών. Τα σχολικά είδη πρέπει να φέρουν τη σήμανση CE και να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης τους. Επίσης είναι θεμιτό να αναγράφουν τα πλήρη στοιχεία του κατασκευαστή και τα υλικά σύστασης τους. Η επιλογή της σχολικής τσάντας πρέπει να γίνει με σύνεση και βάσει βάρους και κατασκευής. Η σχολική τσάντα πρέπει να είναι ελαφριά και ίσως να περιέχει και ροδάκια ώστε να μην επιβαρύνει την πλάτη των μικρών παιδιών. Ας μην ξεχνάμε πως μέσα στην τσάντα (σχολικό σάκο) πρέπει κάθε παιδί να κουβαλάει τα απολύτως απαραίτητα ώστε να μην σηκώνει βάρος.
Κάποιες φορές η υπερβολική αδυναμία στα παιδιά κάνει τους γονείς δοτικούς και χάνουν το νόημα κάποιων πραγμάτων. Λίγη εγκράτεια δεν έβλαψε κανέναν, αντιθέτως, οδηγεί σε μία ψυχική υγεία και ισορροπημένη σκέψη των παιδιών.
Καλή σχολική χρονιά σε όλους.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Συμβουλές για την αγορά των σχολικών ειδών"

 • Να το στείλω στο σχολείο;

  Πολλές φορές τα παιδιά είναι μισοάρρωστα και οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα να τα στείλουν ή όχι στο σχολείο. Επίσης κάποιες φορές τα παιδιά βαριούνται να πάνε στο σχολείο και προφασίζονται ότι δεν νιώθουν καλά.

 • Σχολική τσάντα

  Η σχολική τσάντα ενοχοποιείται για την εμφάνιση σκολίωσης στους μαθητές. Μιάς και πλησιάζει ο Σεπτέμβρης και τα παιδάκια επιλέγουν την καινούργια σχολική τσάντα τους πρέπει οι γονείς να προσέξουν κάποια πράγματα. Αρχικά η σχολική τσάντα δεν πρέπει να είναι βαριά ούτε να φοριέται με λάθος τρόπο.

 • Επιστροφή στα θρανία

  Όσο πλησιάζει ο Σεπτέμβρης τα παιδιά είναι καλό να αρχίσουν να προετοιμάζονται ψυχολογικά για τη νέα σχολική χρονιά. Στις καλοκαιρινές διακοπές τα παιδιά παίζουν, διασκεδάζουν και κάνουν διακοπές. Γι αυτό είναι δύσκολο να προσαρμοστούν άμεσα στις απαιτήσεις του σχολείου.

 • Αυξήσεις στη συνδρομητική τηλεόραση

  Αυξάνεται από σήμερα το κόστος για την συνδρομητική τηλεόραση καθώς μπαίνει τέλος 10% ενώ υπάρχει και η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%. Η αύξηση αυτή θα ισχύσει από τον επόμενο λογαριασμό σας.

 • Αυξανεται η μέση ηλικία γάμου

  Αυξάνεται συνεχώς η μέση ηλικία του γάμου σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Στη Δυτική Ευρώπη η μέση ηλικία γάμου βρίσκεται στα 30 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμα παραπάνω, σχεδόν στα 32 χρόνια κατά μέσο όρο!