Συμπληρώματα λεκιθίνης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Η λεκιθίνη είναι ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιούμενα συμπληρώματα διατροφής που δεν περιέχουν βιταμινες και ιχνοστοιχεία. Συνήθως περιέχουν φωσφατιδυλοχολίνη, η οποία είναι πρόδρομος μορφή της χολίνης. Η χολίνη αποτελεί συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία και την μετάδοση σημάτων μεταξύ τους. Η φωσφατιδυλοχολίνη παράγεται ενδογενώς από το ήπαρ όπου και μετατρέπεται σε χολίνη. Ωστόσο υπάρχουν και διατροφικές πηγές χολίνης όπως το συκώτι και ο κρόκος του αυγού.
Εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει πως η έλλειψη χολίνης προάγει την καρκινογένεση λόγω ανεξέλεγκτης απόπτωσης (κυτταρικού θανάτου) και καταστροφής του γενετικού υλικού (DNA). Πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες παρέχουν ενδείξεις ότι η διατροφική πρόσληψη χολίνης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού θνησιμότητας.

Μια ομάδα ερευνητών από το Οντάριο του Καναδά, εκπόνησαν μια μελέτη προκειμένου να εξετάσουν ποια είναι η επίδραση των συμπληρωμάτων λεκιθίνης στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Οι συμμετέχουσες ήταν υγιείς γυναίκες και γυναίκες που έπασχαν από καρκίνο του μαστού και είχαν ηλικία από 25 έως 74 ετών, οι οποίες ρωτήθηκαν για την λήψη διαφόρων συμπληρωμάτων τα προηγούμενα 2 χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η λήψη λεκιθίνης σχετίζονταν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ειδικά σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Οι συγγραφείς αναφέρουν διάφορους περιορισμούς στη δειγματοληψία, την απώλεια δεδομένων, κλπ, ωστόσο πρόκειται για την πρώτη μελέτη που ασχολήθηκε με αυτό το θέμα και σίγουρα τα ενθαρρυντικά ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα για τη διερεύνηση της θετικής επίδρασης των συμπληρωμάτων λεκιθίνης στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Διαβάστε περισσότερα για την Λεκιθίνη, καθώς και για τη χρήση της ως συμπλήρωμα σε δίαιτες για αδυνατισμα στο http://www.laneshealth.gr

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Συμπληρώματα λεκιθίνης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού"

 • Ο έρωτας περνάει από το στομάχι

  Κατά κοινή παραδοχή ο έρωτας περνάει από το στομάχι και ειδικά ο έρωτας των παντρεμένων, που η καθημερινότητα ενίοτε οδηγεί σε φθορά. Συχνά ακούμε πως τα καρύδια με μέλι και τα μύδια δημιουργούν μία ερωτική διάθεση αλλά υπάρχουν και άλλες τροφές, με τα ανάλογα αποτελέσματα.

 • Βιταμίνες και παιδιά

  Η ανησυχία πολλών γονιών είναι αν τα παιδιά τους λαμβάνουν όλες τις βιταμίνες που χρειάζονται. Οι βιταμίνες εξ' ορισμού προέρχονται από τη λατινική λέξη "vita", που σημαίνει ζωή και είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

 • Μυστικά διατροφής για παιδιά

  Η σημαντικότερη υποχρέωση ενός γονιού είναι η φροντίδα για την υγεία των παιδιών του. Το μεγαλύτερο αγαθό είναι η υγεία και τα παιδιά πρέπει να μάθουν να την εκτιμούν. Η ισορροπημένη και η υγιεινή διατροφή είναι σύμμαχοι της καλής υγείας.

 • Ερωτική διάθεση και διατροφή

  Η ερωτική διάθεση επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, παθολογικούς έως και συναισθηματικούς. Η ερωτική διάθεση όμως επηρεάζεται και από τη διατροφή μας.

 • Φαγητό στο σχολείο

  Σε λίγες μέρες ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά και οι γονείς πρέπει να ασχοληθούν με το φαγητό των παιδιών στο σχολείο. Είναι καλό να δίνουν σημασία στο κολατσιό των μαθητών ώστε να είναι συγκεντρωμένοι και να έχουν πνευματική διαύγεια και συγκέντρωση.