Συνεργασία γονέα και παιδιού στις σχολικές εργασίες

Μία απορία των περισσοτέρων γονιών είναι αν πρέπει να βοηθούν τα παιδιά τους με τις σχολικές τους εργασίες. Κάποιοι γονείς επιλέγουν να τα βοηθούν και κάποιοι άλλοι όχι. Το σημαντικό θέμα είναι ανεξάρτητα με τη βοήθεια των γονιών, να υποστηρίζουν και να ενθαρρύνουν το παιδί τους. Είναι καλό ο γονέας να υποστηρίζει την προσπάθεια του παιδιού και να διασκεδάζουν με τη διαδικασία του διαβάσματος.
Η συνεργασία του παιδιού με το γονέα δεν εντοπίζεται μόνο στο πρακτικό κομμάτι μιάς σχολικής εργασίας. Η εμψύχωση του παιδιού από τους γονείς, η θετική αντιμετώπιση και η διάθεση να το βοηθήσουν είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες. Κάθε παιδί έχει διαφορετικό χαρακτήρα. Ο γονιός πρέπει να δείξει στο παιδί του ότι έχει τη διάθεση να το βοηθήσει, εφόσον χρειαστεί βοήθεια.
Όταν το παιδί νιώθει ασφάλεια ότι οι γονείς του είναι νοερά δίπλα του και έχουν θετική στάση απέναντι στις σχολικές εργασίες, θα αντιμετωπίσει με περισσότερο ζήλο ακόμη και μία δύσκολη σχολική εργασία. Αν επιλέξετε να βοηθήσετε το παιδί σας με κάποια σχολική εργασία, μην το αγχώσετε. Αντιθέτως βοηθήστε το με ηρεμία και γιατί όχι διασκεδάστε με αυτή τη διαδικασία του διαβάσματος.
Συνήθως τα περισσότερα παιδιά αποζητούν κίνητρα ώστε να αγαπήσουν τη μάθηση. Επίσης ένα παιδί αντιλαμβάνεται πότε ο γονέας το βοηθά με ευχαρίστηση και πότε διαβάζει μαζί του "αναγκαστικά". Είναι σημαντικό να "διδάξετε" στα παιδιά σας τη διαδικασία της μάθησης, το νόημα του διαβάσματος και το νόημα μιάς σχολικής εργασίας. Έτσι το παιδί θα γίνει πιο επίμονο και θα απολαμβάνει τις σχολικές του εργασίες.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Συνεργασία γονέα και παιδιού στις σχολικές εργασίες"

 • Όταν τα παιδιά βλέπουν το σχολείο σαν εφιάλτη

  Μιάς και ο Σεπτέμβρης πλησιάζει και σε λίγες μέρες θα ανοίξουν τα σχολεία υπάρχουν αρκετά παιδάκια που αρνούνται πεισματικά να πάνε στο σχολείο. Συχνά ακούμε από πολλά παιδάκια την έκφραση: "Δεν θέλω να πάω σχολείο".

 • Σχολική φοβία

  Οι παιδικές φοβίες γίνονται και φοβίες των γονιών. Συνήθως μία παιδική φοβία "δείχνει" αθώα αλλά είναι καλό να την αντιμετωπίζουμε. Τα παιδιά με σχολική φοβία αρνούνται κατηγορηματικά να πηγαίνουν στο σχολείο.

 • Συμβουλές για εργαζόμενες μαμάδες

  Πολλές είναι οι μανούλες που εργάζονται και παραπονιούνται ότι δεν περνούν πολύ χρόνο με τα παιδιά τους. Είναι λογικό ο χρόνος να σας φαίνεται πάντα λίγος μιάς και κάθε μανούλα θέλει να περνάει πολύ χρόνο με το παιδί της.

 • Δυσλεξία

  Η δυσλεξία είναι ένας όρος αρκετά παρεξηγημένος. Πολλές φορές οι γονείς ανησυχούν για το φαινόμενο της δυσλεξίας. Γι αυτό πρέπει να υπάρχει ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών ώστε να ξεχωρίζουν τη δυσλεξία από τη δυσκολία κάποιων παιδιών στη μάθηση.

 • Νυχτερινοί τρόμοι

  Μία παιδική φοβία είναι οι νυχτερινοί τρόμοι. Οι νυχτερινοί τρόμοι συνδέονται με τον βαθύ ύπνο που κάνει το παιδί. Το παιδάκι ξυπνάει απότομα και αρχίζει να φωνάζει πολύ έντονα. Συνήθως στους νυχτερινούς τρόμους το παιδί ιδρώνει, δείχνει φοβισμένο και δεν "επικοινωνεί" με το περιβάλλον.