Σχολική φοβία

Οι παιδικές φοβίες γίνονται και φοβίες των γονιών. Συνήθως μία παιδική φοβία "δείχνει" αθώα αλλά είναι καλό να την αντιμετωπίζουμε. Τα παιδιά με σχολική φοβία αρνούνται κατηγορηματικά να πηγαίνουν στο σχολείο. Τα παιδιά με σχολική φοβία έχουν άγχος και βιώνουν έντονες σωματικές και ψυχικές ενοχλήσεις: Ναυτία, πόνο στην κοιλίτσα ή στο στομάχι, πονοκεφάλους, οι οποίες εξαφανίζονται όταν επιστρέφουν στο σπίτι.
Η παιδική, σχολική φοβία επηρεάζει τα παιδάκια και σε άλλους τομείς: Δεν τους αρέσει το διάβασμα, αρνούνται τη συμμετοχή σε εξωσχολικές δραστηριότητες και δυσκολεύονται να αποκτήσουν φίλους και παρέες. Κάποιες αιτίες μιάς ενδεχόμενης σχολικής φοβίας είναι το άγχος αποχωρισμού, οι μαθησιακές δυσκολίες (Για παράδειγμα η δυσλεξία ενώ παίζουν ρόλο το περιβάλλον του σχολείου, οι δάσκαλοι, οι συμμαθητές, η αποτυχία σε κάποιο τεστ κτλ.
Οι γονείς κάποιες φορές κάνουν λάθη και αποτελούν την αιτία της σχολικής φοβίας των παιδιών τους. Για παράδειγμα έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τα παιδάκια και τα αγχώνουν ώστε να μην "αποτύχουν". Συχνά οι γονείς μεταφέρουν τα άγχη τους στα παιδιά, όχι απαραίτητα λεκτικά. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τις φοβίες και τα άγχη των γονιών και συχνά τα υιοθετούν. Για παράδειγμα η φοβία μιάς μητέρας αν θα είναι κοινωνικό το παιδί της, ίσως του δημιουργήσει ανασφάλειες.
Για να αντιμετωπίσουν οι γονείς τη σχολική φοβία αρχικά πρέπει να επιβραβεύουν το παιδί κάθε φορά που έχει μία επιτυχία ή παίρνει κάποια πρωτοβουλία. Επίσης οι δύο γονείς πρέπει να λειτουργούν από κοινού και να έχουν τις ίδιες απόψεις, διαφορετικά το παιδί θα διχαστεί. Οι γονείς πρέπει να παρουσιάζουν το σχολείο με ρεαλιστικό τρόπο. Τονίζοντας τις ενδεχόμενες δυσκολίες ή απογοητεύσεις, τις οποίες ίσως βιώσει. Είναι σωστό να συνοδεύουν τα παιδιά στο σχολείο αλλά σταδιακά να μειώνουν τη συχνότητα και τη διάρκεια παραμονής τους στο προαύλιο. Αν οι γονείς δουνε το παιδάκι κατσουφιασμένο μετά το σχολείο, δεν χρειάζεται να το ρωτήσουν με άγχος και πανικό τί έχει συμβεί. Είναι σωστό να δώσουν χρόνο στο παιδί και με ηρεμία να συζητήσουν μαζί του για το "πρόβλημα". Μαζί με το παιδί θα βρείτε τη λύση και το παιδάκι θα ηρεμήσει. Αν οι γονείς παρατηρήσουν ότι το παιδί έχει σχολική φοβία είναι καλό να κανονίσουν μία έξοδο με τις άλλες μανούλες και τα παιδιά τους. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα γίνει πιο κοινωνικό και θα κάνει φίλους τους συμμαθητές του. Οι γονείς πρέπει να παρατηρούν συνέχεια τα παιδιά, να τα στηρίζουν και να τα κάνουν να νιώθουν ασφάλεια και όχι ανασφάλεια και άγχος.
Καλή σχολική σεζόν.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Σχολική φοβία "

 • Τα πρωτάκια

  Τα πρωτάκια είναι μικρά παιδάκια και όπως λέει και η παροιμία: "Κάθε αρχή και δύσκολη". Η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο θα είναι συγκινητική για τους γονείς αλλά λιγάκι περίεργη για τα παιδάκια. Αν το παιδάκι έχει πάει και σε παιδικό σταθμό, η προσαρμογή θα είναι ευκολότερη.

 • Όταν τα παιδιά βλέπουν το σχολείο σαν εφιάλτη

  Μιάς και ο Σεπτέμβρης πλησιάζει και σε λίγες μέρες θα ανοίξουν τα σχολεία υπάρχουν αρκετά παιδάκια που αρνούνται πεισματικά να πάνε στο σχολείο. Συχνά ακούμε από πολλά παιδάκια την έκφραση: "Δεν θέλω να πάω σχολείο".

 • Φθινόπωρο η εποχή των αλλαγών

  Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του... Το Φθινόπωρο ειδικά το Σεπτέμβρη η οικογένεια επιστρέφει από τις διακοπές, οι γονείς επιστρέφουν στις δουλειές τους και τα παιδιά στο σχολείο τους. Συχνά το Σεπτέμβρη κάποιοι γονείς αλλάζουν εργασία ή και σπίτι.

 • Συνεργασία γονέα και παιδιού στις σχολικές εργασίες

  Μία απορία των περισσοτέρων γονιών είναι αν πρέπει να βοηθούν τα παιδιά τους με τις σχολικές τους εργασίες. Κάποιοι γονείς επιλέγουν να τα βοηθούν και κάποιοι άλλοι όχι. Το σημαντικό θέμα είναι ανεξάρτητα με τη βοήθεια των γονιών, να υποστηρίζουν και να ενθαρρύνουν το παιδί τους.

 • Νυχτερινοί τρόμοι

  Μία παιδική φοβία είναι οι νυχτερινοί τρόμοι. Οι νυχτερινοί τρόμοι συνδέονται με τον βαθύ ύπνο που κάνει το παιδί. Το παιδάκι ξυπνάει απότομα και αρχίζει να φωνάζει πολύ έντονα. Συνήθως στους νυχτερινούς τρόμους το παιδί ιδρώνει, δείχνει φοβισμένο και δεν "επικοινωνεί" με το περιβάλλον.