Τα πρωτάκια

Τα πρωτάκια είναι μικρά παιδάκια και όπως λέει και η παροιμία: "Κάθε αρχή και δύσκολη". Η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο θα είναι συγκινητική για τους γονείς αλλά λιγάκι περίεργη για τα παιδάκια. Αν το παιδάκι έχει πάει και σε παιδικό σταθμό, η προσαρμογή θα είναι ευκολότερη. Η μετάβαση του παιδιού στο νηπιαγωγείο αποτελεί ένα "υπόβημα" της κοινωνικής του εξέλιξης. Πλέον στο νηπιαγωγείο περιλαμβάνονται "μαθήματα" όπως προγραφή και προανάγνωση. Τα πρωτάκια αρχίζουν να μπαίνουν στον κόσμο της γνώσης.
Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα πρωτάκια να προσαρμοστούν ευκολότερα και γρηγορότερα. Καλό είναι το παιδάκι να εξοικειωθεί με το χώρο του νηπιαγωγείου πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Μπορείτε να πάτε μία βόλτα στο νηπιαγωγείο ώστε να εξοικειωθεί με το περιβάλλον, να δει το προαύλιο και γενικότερο το χώρο που θα κινείται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Αν το παιδάκι σας δεν αυτοεξυπηρετείται απόλυτα είναι καλό να βοηθήσετε να εξασκηθεί ώστε να μην πιεστεί στο νηπιαγωγείο. Επιπλέον αν το παιδάκι νιώσει έντονα το άγχος του αποχωρισμού, κάνετε μία συζήτηση με το δάσκαλο ή τη δασκάλα ώστε να βρείτε μία λύση.
Μέσα από το νηπιαγωγείο το παιδάκι θα κάνει τους πρώτους φίλους, θα μάθει να παίζει καινούργια παιχνίδια, θα μάθει να συνεργάζεται με τα άλλα παιδάκια και θα συναναστραφεί με τον παιδαγωγό του. Επίσης θα έρθει σε επαφή με τη μουσική, με το θέατρο, με τα δημιουργικά παιχνίδια μέσα από τις σχολικές εκδηλώσεις.
Κάθε νέο ξεκίνημα είναι δύσκολο αλλά ταυτόχρονα τα πρωτάκια θα κάνουν τα πρώτα βηματάκια στη ζωή και αυτό είναι από μόνο του συγκινητικό. Είναι καλό οι γονείς να ζήσετε με λαχτάρα και στοργή το στάδιο αυτό των παιδιών σας.
Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα πρωτάκια.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Τα πρωτάκια"

 • Σχολική φοβία

  Οι παιδικές φοβίες γίνονται και φοβίες των γονιών. Συνήθως μία παιδική φοβία "δείχνει" αθώα αλλά είναι καλό να την αντιμετωπίζουμε. Τα παιδιά με σχολική φοβία αρνούνται κατηγορηματικά να πηγαίνουν στο σχολείο.

 • Νήπια με αυτοπεποίθηση

  Τα νήπια είναι ακόμη μικρά παιδάκια και δεν μπορούνε με ευκολία να αυτοεξυπηρετούνται απόλυτα. Κατά συνέπεια η ζωή τους γίνεται δύσκολη στο νηπιαγωγείο. Γι αυτό είναι κανόνας πως αν μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται εύκολα, θα ξεκινήσουν με αυτοπεποίθηση το νηπιαγωγείο.

 • Όταν τα παιδιά βλέπουν το σχολείο σαν εφιάλτη

  Μιάς και ο Σεπτέμβρης πλησιάζει και σε λίγες μέρες θα ανοίξουν τα σχολεία υπάρχουν αρκετά παιδάκια που αρνούνται πεισματικά να πάνε στο σχολείο. Συχνά ακούμε από πολλά παιδάκια την έκφραση: "Δεν θέλω να πάω σχολείο".

 • Συνεργασία γονέα και παιδιού στις σχολικές εργασίες

  Μία απορία των περισσοτέρων γονιών είναι αν πρέπει να βοηθούν τα παιδιά τους με τις σχολικές τους εργασίες. Κάποιοι γονείς επιλέγουν να τα βοηθούν και κάποιοι άλλοι όχι. Το σημαντικό θέμα είναι ανεξάρτητα με τη βοήθεια των γονιών, να υποστηρίζουν και να ενθαρρύνουν το παιδί τους.

 • Τα πρωτάκια και η μαμά

  Τα σχολεία έχουν ξεκινήσει και τα πρωτάκια μπήκαν σιγά σιγά στον κόσμο της γνώσης. Για άλλες οικογένειες η σχολική χρονιά μπήκε ομαλά ενώ για άλλες με σκαμπανεβάσματα τύπου: "Δεν θέλω να πάω ξανά σχολείο". Η συμβουλή είναι υπομονή, αισιοδοξία και χαλαρότητα και όλα θα μπούνε στο ρυθμό τους.