Τα πρωτάκια και η μαμά

Τα σχολεία έχουν ξεκινήσει και τα πρωτάκια μπήκαν σιγά σιγά στον κόσμο της γνώσης. Για άλλες οικογένειες η σχολική χρονιά μπήκε ομαλά ενώ για άλλες με σκαμπανεβάσματα τύπου: "Δεν θέλω να πάω ξανά σχολείο". Η συμβουλή είναι υπομονή, αισιοδοξία και χαλαρότητα και όλα θα μπούνε στο ρυθμό τους.
Είναι θεμιτό να εξηγήσετε στο παιδί σας και να το προετοιμάσετε για το νέο σχολικό του πρόγραμμα μιας και στα παιδιά οι γονείς πρέπει να βάζουν όρια. Επειδή στο νηπιαγωγείο τα παιδιά κατά κύριο λόγο παίζουνε ενώ στο δημοτικό μαθαίνουν, είναι καλό μόλις το πρωτάκι σας τελειώσει τη μελέτη του να το ανταμείβετε με μία τρυφερή αγκαλιά και με παιχνίδι ώστε να ξεκουράσει το πνεύμα του. Τα πρωτάκια έχουν ανάγκη τη βοήθεια της μαμάς τους ειδικά στην οργάνωση του χρόνου τους. Καθίστε μαζί στο γραφείο και ξεκινήστε τη μελέτη είτε με τα γραπτά, είτε με την ανάγνωση. Εάν το παιδί σας "χαζεύει" τοποθετήστε ένα ρολόι και δείξτε του έως πότε πρέπει να διαβάσει ώστε κατόπιν να παίξει. Συνήθως μισή ώρα είναι αρκετή για τα πρωτάκια.
Η γνωριμία με τα άλλα παιδιά του σχολείου είναι σημαντική. Η κοινωνικοποίηση του παιδιού σας είναι σημαντική για την μετέπειτα πορεία του. Γι αυτό οργανώστε ένα πάρτι καλωσορίσματος στο σπίτι σας ή σε έναν παιδότοπο. Με αυτόν τον τρόπο το πρωτάκι σας θα γνωριστεί με τα άλλα παιδάκια και θα κάνει φίλους. Επιπλέον πρέπει να δείξετε στα πρωτάκια σας πως η παρουσία σας κατά την μελέτη είναι βοηθητική. Έτσι θα μάθουν να είναι υπεύθυνα. Μπορείτε να κάνετε με το πέρασμα του χρόνου έλεγχο των ασκήσεων αντί να κάνετε μαζί της ασκήσεις του σχολείου κτλ.
Πολλά πρωτάκια παραπονούνται ότι τα μαλώνει η δασκάλα. Εξηγείστε στο παιδί σας πως στο σχολείο υπάρχουν κανόνες, όπως και στο σπίτι ώστε να καταλάβει πως εμπιστευόσαστε τη δασκάλα του. Αν το πρωτάκι σας αρνείται να πάει στο σχολείο, όσο κι αν σας "ραγίζει" την καρδιά, δείξτε του πως είστε χαλαρές. Επιβεβαιώστε του ότι θα πάτε να το πάρετε από το σχολείο όταν θα σχολάσει και έτσι θα περιορίσετε το άγχος αποχωρισμού. Μην μεγαλοποιείτε το πρόβλημα και απλά συζητείστε με το παιδί σας τι το προβληματίζει. Αν το πρωτάκι σας δυσκολεύεται στην κατανόηση των μαθημάτων του απλά κάντε τη μάθηση, παιχνίδι. Αγοράστε κυβάκια ή ειδικά ξυλαράκια και δείξτε του την αφαίρεση και την πρόσθεση. Επιβραβεύστε το παιδί σας όταν τελειώσει μία δύσκολη άσκηση.
Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα τρυφερά πρωτάκια.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Τα πρωτάκια και η μαμά "

 • Νήπια με αυτοπεποίθηση

  Τα νήπια είναι ακόμη μικρά παιδάκια και δεν μπορούνε με ευκολία να αυτοεξυπηρετούνται απόλυτα. Κατά συνέπεια η ζωή τους γίνεται δύσκολη στο νηπιαγωγείο. Γι αυτό είναι κανόνας πως αν μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται εύκολα, θα ξεκινήσουν με αυτοπεποίθηση το νηπιαγωγείο.

 • Τα πρωτάκια

  Τα πρωτάκια είναι μικρά παιδάκια και όπως λέει και η παροιμία: "Κάθε αρχή και δύσκολη". Η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο θα είναι συγκινητική για τους γονείς αλλά λιγάκι περίεργη για τα παιδάκια. Αν το παιδάκι έχει πάει και σε παιδικό σταθμό, η προσαρμογή θα είναι ευκολότερη.

 • Μυστικά μελέτης

  Είναι σημαντικό τώρα που έχουν ανοίξει τα σχολεία να βοηθήσουμε τα παιδάκια μας να αποκτήσουν μία ισορροπημένη σχέση με τη μελέτη. Το βασικό είναι το παιδάκι να μην βλέπει τη μελέτη ως αγγαρεία ή τιμωρία. Είναι σωστό οι γονείς να προσφέρουν στο παιδάκι το σωστό κίνητρο ώστε να διαβάζει.

 • Επιστροφή στα θρανία

  Όσο πλησιάζει ο Σεπτέμβρης τα παιδιά είναι καλό να αρχίσουν να προετοιμάζονται ψυχολογικά για τη νέα σχολική χρονιά. Στις καλοκαιρινές διακοπές τα παιδιά παίζουν, διασκεδάζουν και κάνουν διακοπές. Γι αυτό είναι δύσκολο να προσαρμοστούν άμεσα στις απαιτήσεις του σχολείου.

 • Σωστή διατροφή για μία καλή σχολική χρονιά

  Στη σύγχρονη εποχή τα παιδιά έχουν πολλές υποχρεώσεις: Διάβασμα, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, σπορ και χόμπυ γενικότερα. Η σωστή και η ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζουν μία δυνατή φυσική άμυνα και μία καλύτερη σωματική και πνευματική απόδοση, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.