Φθινόπωρο η εποχή των αλλαγών

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του... Το Φθινόπωρο ειδικά το Σεπτέμβρη η οικογένεια επιστρέφει από τις διακοπές, οι γονείς επιστρέφουν στις δουλειές τους και τα παιδιά στο σχολείο τους. Συχνά το Σεπτέμβρη κάποιοι γονείς αλλάζουν εργασία ή και σπίτι. Κάποια παιδάκια αρχίζουν παιδικό σταθμό, άλλα πηγαίνουν δημοτικό και άλλα στα νήπια. Για τους γονείς είναι ευκολότερη η προσαρμογή. Τα παιδιά όμως έχουν να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη προσαρμογή σε κανόνες, ωράρια, καινούργιους φίλους, καινούργια γειτονιά κτλ. μετά την ανεμελιά των διακοπών.
Οι αλλαγές δημιουργούν στα παιδιά αντιφατικά συναισθήματα: Άγχος, αγωνία, λύπη, χαρά, ανακούφιση και είναι δύσκολο να τα διαχειριστούν. Μία λύση είναι το παιχνίδι. Τα παιδιά συχνά μεταφέρουν στο παιχνίδι τις ψυχικές τους εντάσεις. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλά παιδιά παίζουν το "σχολείο" όταν επιστρέφουν από αυτό. Επίσης ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι γονείς μία αλλαγή, καθρεφτίζεται στο παιδί. Γι αυτό είναι καλό οι γονείς να αντιμετωπίζουν την εποχή των αλλαγών ήρεμα και δημιουργικά. Έτσι και το παιδάκι θα νιώσει ασφαλές και ψυχικά ήρεμο. Για να προσαρμοστεί ένα παιδάκι στις αλλαγές του Σεπτεμβρίου είναι καλό οι γονείς να είναι κοντά του και να "δουλέψουν" σε νοητικό και σε συναισθηματικό επίπεδο.
Οι γονείς πρέπει να ενημερώσουν εγκαίρως τα παιδιά για τις μελλοντικές αλλαγές και όχι την τελευταία στιγμή. Είναι καλό να συζητήσουν με τα παιδιά ήρεμα για όσες αλλαγές θα επέλθουν, δίνοντας ταυτόχρονα και λύσεις σε τυχόν απορίες του παιδιού. Για παράδειγμα είναι καλό οι γονείς να εξηγήσουν στο παιδί πως στη νέα γειτονιά ή στο καινούργιο σχολείο θα κάνει καινούργιους φίλους. Επιπλέον είναι θεμιτό να ρωτάνε το παιδάκι πώς φαντάζεται το καινούργιο σχολείο ή τη ζωή σε μία άλλη πόλη ή σε ένα καινούργιο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά ηρεμούν, δεν έχουν απορίες και κατ' επέκταση προσαρμόζονται πιο εύκολα.
Οι γονείς πρέπει να αφήσουν τα παιδιά να εκφράσουν τα "δύσκολα" συναισθήματα της προσαρμογής και να τους δείξουν πως τα κατανοούν, χωρίς πολλά λόγια. Επίσης είναι καλό να μοιραστούν δικές τους εμπειρίες αλλαγών και να αναφερθούν στους τρόπους που οι ίδιοι τις αντιμετώπισαν. Ένας διάλογος πριν κοιμηθεί το παιδί με την ανάγνωση ενός βιβλίου (Ίσως και σχετικό με την προσαρμογή κάποιου ήρωα σε αλλαγές), θα ηρεμήσει το παιδί και θα "ανοιχτεί" πιο εύκολα. Παρόλα αυτά ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά διαθέτουν καλούς μηχανισμούς άμυνας και δεν είναι τόσο αδύναμα όσο νομίζουν οι γονείς.
Ψυχραιμία λοιπόν και το φθινόπωρο μαζί με τις αλλαγές του, θα μας φέρει πιο κοντά στα παιδάκια.
Καλό φθινόπωρο.

Forums

Tags

Άρθρα σχετικά με "Φθινόπωρο η εποχή των αλλαγών"

 • Σχολική φοβία

  Οι παιδικές φοβίες γίνονται και φοβίες των γονιών. Συνήθως μία παιδική φοβία "δείχνει" αθώα αλλά είναι καλό να την αντιμετωπίζουμε. Τα παιδιά με σχολική φοβία αρνούνται κατηγορηματικά να πηγαίνουν στο σχολείο.

 • Νήπια με αυτοπεποίθηση

  Τα νήπια είναι ακόμη μικρά παιδάκια και δεν μπορούνε με ευκολία να αυτοεξυπηρετούνται απόλυτα. Κατά συνέπεια η ζωή τους γίνεται δύσκολη στο νηπιαγωγείο. Γι αυτό είναι κανόνας πως αν μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται εύκολα, θα ξεκινήσουν με αυτοπεποίθηση το νηπιαγωγείο.

 • Συμβουλές για εργαζόμενες μαμάδες

  Πολλές είναι οι μανούλες που εργάζονται και παραπονιούνται ότι δεν περνούν πολύ χρόνο με τα παιδιά τους. Είναι λογικό ο χρόνος να σας φαίνεται πάντα λίγος μιάς και κάθε μανούλα θέλει να περνάει πολύ χρόνο με το παιδί της.

 • Όταν τα παιδιά βλέπουν το σχολείο σαν εφιάλτη

  Μιάς και ο Σεπτέμβρης πλησιάζει και σε λίγες μέρες θα ανοίξουν τα σχολεία υπάρχουν αρκετά παιδάκια που αρνούνται πεισματικά να πάνε στο σχολείο. Συχνά ακούμε από πολλά παιδάκια την έκφραση: "Δεν θέλω να πάω σχολείο".

 • Επιστροφή στα θρανία

  Όσο πλησιάζει ο Σεπτέμβρης τα παιδιά είναι καλό να αρχίσουν να προετοιμάζονται ψυχολογικά για τη νέα σχολική χρονιά. Στις καλοκαιρινές διακοπές τα παιδιά παίζουν, διασκεδάζουν και κάνουν διακοπές. Γι αυτό είναι δύσκολο να προσαρμοστούν άμεσα στις απαιτήσεις του σχολείου.